У Чорногорії на президентських виборах перемагає Джуканович

У Чорногорії на президентських виборах перемагає Джуканович

Укрінформ
На президентських виборах, які пройшли 15 квітня у Чорногорії, за попередніми даними, перемагає Міло Джуканович, який 6 разів очолював уряд цієї країни і був президентом у 1998-2002 роках.

За даними Центру моніторингу виборів, він отримав понад 53 відсотки голосів, повідомляє "Радіо Свобода".

За попередніми даними, явка становила 58,6 відсотка.

Після того, як Джуканович опустив свій бюлетень, він сказав, що сподівається виграти одразу, але за необхідності він «виграє у другому турі».

Голосування на цих виборах було визначальним у питанні, чи залишиться Чорногорія на прозахідному курсі з перспективою членства в Європейському союзі, чи повернеться в орбіту Росії, зазначає видання.

Основний конкурент Джукановича – Младен Бояніч – отримав близько 34,2 відсотка голосів. Його підтримала більшість опозиційних партій країни, включно з проросійськими групами, які хочуть заморозити членство Чорногорії в НАТО і провести референдум з цього питання, якщо б опинились при владі.

Читайте також: У Чорногорії сьогодні проходять президентські вибори

Після голосування в неділю 56-літній Джуканович заявив журналістам, що він упевнений у безперечній перемозі.

«Я переконаний, що Чорногорія підтвердить, що вона твердо тримається на шляху європейського розвитку», – сказав він.

Всього за посаду глави держави боролися сім кандидатів. Одна із особливостей цих виборів у тому, що вперше на президентську посаду претендувала жінка. Це Драґія Вуксанович, яку висунула опозиційна Соціал-демократична партія.

За ходом голосування стежили 2015 спостерігачів, з них 333 – іноземці. Спостерігачі повідомляли протягом дня про різні порушення, в тому числі про спроби підкупу виборців.

Якщо жоден кандидат не отримає більшості голосів у першому турі, 29 квітня відбудеться другий тур між двома фаворитами.

Дотеперішній президент Чорногорії Філіп Вуянович побажав своєму наступникові закінчити процес інтеграції в Європейський союз, збільшити інвестиції, створити нові робочі місця, а також підвищити рівень зарплат і пенсій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-