Єврокомісія і Польща намагаються зняти з порядку денного 7-му статтю договору ЄС

Єврокомісія і Польща намагаються зняти з порядку денного 7-му статтю договору ЄС

Укрінформ
Єврокомісія і Польща намагаються порозумітися у справі реформи системи судочинства, аби уникнути подальшого розвитку сценарію запровадження 7-ї статті договору ЄС, що передбачає санкції по відношенню до Варшави.

Про це під час прес-конференції у Варшаві заявили віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс і глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Обидві сторони прагнуть досягнути певного консенсусу, компромісу, який дозволив би закрити справу 7-ї статті (договору ЄС) і перейти до спільної реалізації важливих викликів перед якими стоїть ЄС у питаннях безпеки, багаторічної фінансової перспективи, реформування ЄС”,- зазначив Чапутович.

Читайте також: У Польщі незабаром оприлюднять причину Смоленської катастрофи

Тіммерманс повідомив, що він слідкуватиме за тим, як розвиватиметься у польському парламенті ситуація з голосуваннями за законопроекти щодо змін у системі судочинства в РП, які запропонувала наприкінці березня правляча у Польщі партія PiS.

“Ми дуже близько і старанно аналізуємо дії, які відбуваються в Сеймі, але ще не бачимо кінця цього процесу й очікуватимемо на подальші зміни. Ми оприлюднимо нашу оцінку тоді, коли зміни буде остаточно прийнято, коли  бачитимемо чітку картину змін”,- підкреслив Тіммерманс.

Читайте також: Судова реформа у Польщі: Варшава та Єврокомісія сіли за стіл переговорів

Під час візиту до Варшави брюссельський чиновник провів зустрічі з главами Верховного та Конституційного судів, прем’єр-міністром, керівником МЗС та головою кабінету президента Польщі.

Проекти змін до законів про суди загальної юрисдикції та Верховний суд передбачають, зокрема, що міністр юстиції не зможе прийняти рішення про відкликання голови суду і його заступника без згоди колегії суду і Національної ради судочинства. Крім того, пропонується зрівняти терміни виходу на пенсію чоловіків-суддів і їхніх колег-жінок на рівні 65 років. Водночас, проект змін до нормативних актів, що регулюють роботу Конституційного суду РП, передбачає оприлюднення трьох рішень КС, які до цього часу не публікувалися.

Читайте також: Дуда назвав дві причини складних відносин Польщі з Росією

Як повідомлялося, Єврокомісія у грудні вирішила застосувати 7-у статтю договору ЄС проти Польщі і дала Варшаві три місяці на втілення рекомендацій щодо поліпшення ситуації з верховенством права. У комісії викликають застереження зміни у системі судочинства й ухвалення Польщею законів у цій сфері. Йдеться про раніше ухвалені закони про Конституційний суд та суди загальної юрисдикції, а також про закони про Верховний суд та Національну раду судочинства.

Санкції проти Польщі, зокрема позбавлення права голосу в ЄС, будуть неможливими, якщо проти цього виступить хоча б одна країна ЄС. Угорщина неодноразово заявляла, що не дозволить накласти санкції на Польщу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-