Росія відхрещується від

Росія відхрещується від "саратовського Новічка"

Укрінформ
У Росії стверджують, що не виробляють "Новічок" у закритому місті Шихани Саратовської області.

Про це заявив "Інтерфаксу" колишній глава держкомісії з питань хімроззброєння, повпред президента РФ у Приволзькому федеральному окрузі Михайло Бабич. 

За його словами, у лабораторії Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології (ДержНДІОХТ) у місті Шихани (Саратовська область) ніколи не зберігалася хімзброя, у тому числі так званий газ "Новічок".

"Ця лабораторія не входила у спектр нашої роботи. Всі бази, де зберігалася хімічна зброя, відомі, Шихани до них не відносяться", - сказав Бабич.

"У Саратовській області був об'єкт "Гірничий", але не в Шиханах", - додав екс-глава хімкомісії з роззброєння, зазначивши, що "Гірничий" став першим об'єктом, де була завершена ліквідація хімзброї.

Раніше газета The Times повідомила, що розвідслужба Великої Британії дійшла висновку про те, що нервово-паралітична речовина "Новічок" була вироблена на військовій дослідницькій базі в закритому місті Шихани в Саратовській області.

Раніше вчені-хіміки Леонід Ринк і Володимир Углєв, що працювали за радянських часів у Шиханах, розповіли в ЗМІ, що в цій лабораторії розроблялися й досліджувалися отруйні речовини класу "Новічок".

Читайте також: Британська розвідка назвала місцем виробництва "Новічка" Саратовську область - ЗМІ

Як зазначається на сайті ДержНДІОХТ, зараз його філія в Шиханах займається діяльністю "в галузях, пов'язаних із забезпеченням безпеки Російської Федерації і виконанням федеральної цільової програми "Знищення запасів хімічної зброї в Російській Федерації".

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня у британському місті Солсбері були отруєні колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, скоріш за все, лежить на Росії. Вона також повідомила, що потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", розробленою ще в СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-