У Польщі судять марокканця, обвинуваченого у зв'язках з ІДІЛ

У Польщі судять марокканця, обвинуваченого у зв'язках з ІДІЛ

Укрінформ
У Катовіце на півдні Польщі розпочався суд у справі марокканця Мурада Т., якого підозрюють у співпраці з "Ісламською державою" (ІДІЛ). 

Підсудному інкримінують зв'язки з терористом Абдельхамідом Аббаудом, який організував терористичні акти у Франції в 2015 році, але він заперечує контакти з ІДІЛ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За нашою інформацією, Т. був розвідником, тобто перевіряв шляхи, якими можна пересуватися, як у різних країнах перевіряють іммігрантів, і передавав цю інформацію іншим особам, які здійснювали свої дії в Європі",- повідомив журналістам представник відділу Національної прокуратури у Катовіце Павел Лекс.

За його словами, Т. не демонстрував свою релігійність, аби краще інтегруватися у спільноту, в якій він діяв у Польщі.

Захист Мурада Т. відкидає звинувачення, підкреслюючи, що у прокуратури немає твердих доказів, а є лише підозри.

"На нашу думку, ці докази є дуже слабкими, немає таких доказів, які дозволяють це стверджувати (причетність до ІДІЛ)",- заявив адвокат підсудного Кшиштоф Млодзік.

За його словами, польська Агенція внутрішньої безпеки детально перевірила комп'ютер, телефон та інші пристрої особи, але не знайшла слідів зв'язку з ІДІЛ.

Водночас, крім причетності до ІДІЛ, захист марокканця не відкидає інших звинувачень прокуратури на адресу підсудного: використання фальшивих документів та наявність при ньому наркотиків. Зокрема, у Сербії він назвав себе сирійцем Мурадом Султаном, а в Австрії отримав документ, де вказано іншу дату народження.

Прокуратура підтвердила, що при ньому нічого не знайдено. Натомість, сліди його зв'язків з ІДІЛ знайдені в одній з квартир на території Греції.

Підсудний на суді не дає жодних свідчень. Але на засіданні зачитано його попередні пояснення про те, що він знав про ІДІЛ лише із ЗМІ, підкресливши, що її в Європі ненавидять навіть мусульмани.

Читайте також: В Італії затримали п’ятьох ймовірних спільників берлінського терориста

Обвинувачення інкримінує Мураду Т. співпрацю з ІДІЛ з грудня 2014 по вересень 2016 року, зокрема з особами, які організували теракти у Франції та Бельгії. У цей час він активно пересувався по Європі, перебуваючи, крім Польщі, в Австрії, Греції, Угорщині, Сербії та Туреччині.

Слідство має міжнародний характер і ведеться у декількох країнах ЄС.

За участь у міжнародній терористичній організації йому загрожує тюремне ув'язнення терміном до восьми років. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-