Хіматака та анексія Криму: президент ПАРЄ відповів на запитання щодо дій Росії

Хіматака та анексія Криму: президент ПАРЄ відповів на запитання щодо дій Росії

Укрінформ
Президент ПАРЄ Мікеле Ніколетті засудив анексію Росією українського Криму та закликав країни-члени до участі у розслідуванні хіматаки у Солсбері.

Про це він заявив у ході відповідей на запитання після виступу перед учасниками Конгресу місцевих та регіональних влад, який почав свою роботу у вівторок у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на питання щодо подальших дій ПАРЄ у питанні відносин з Росією, з огляду на проведення незаконних президентських виборів в окупованому Криму, Ніколетті вказав на незаконність проведеного референдуму на півострові у 2014 році та навів приклад Південного Тіролю, який після Першої світової війни відійшов від Австрії до Італії.

"Що стосується Криму, то процес, який призвів до його анексії, – незаконний", - наголосив Ніколетті.

"Уявіть, якщо ми проведемо там (в Південному Тіролі – ред.) референдум без згоди ...це призведе до зміни географічного розподілу Європи, це було б недопустимим", - вказав президент ПАРЄ.

"Ми можемо вирішувати такі конфлікти за столом переговорів... Тіроль є багатонаціональним регіоном, де так само вирішуються питання національних меншин", - вказав Ніколетті.

Відповідаючи на запитання про ставлення до отруєння екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері та звинувачень на адресу Росії у здійсненні цього злочину, Ніколетті засудив цей злочин, закликав країни-члени РЄ до сприяння розслідуванню та покарання винних.

"Можу лише сказати, що ми рішуче засуджуємо те, що відбулося в Солсбері. Основне право - це право на життя... Думаю, що всі 47 держав-членів РЄ повинні чесно і активно співпрацювати для пошуку рішення, ми повинні поважати тих, хто постраждав, повинні поважати справедливість... Наша позиція – зрозуміле і чітке засудження, а також притягнення винних до відповідальності", - вказав Ніколетті.

"Щодо участі Російської Федерації в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, виплати в бюджет Ради Європи – це обов’язок кожної із 47 країн-членів і він не повинен обумовлюватися тими чи іншими рішеннями окремих органів, ПАРЄ, Ради Європи, ЄСПЛ", - сказав президент ПАРЄ, відповідаючи на запитання представника української делегації.

Читайте також: Видворення дипломатів РФ: Йованович подякувала Україні за солідарність

Він вказав, що виплати фінансових внесків – це зрозумілий та чіткий обов’язок, який повинен виконуватися.

"Ця суперечка повинна бути врегульована на відповідному рівні", - вказав Ніколетті.

Як повідомлялося, у лютому поточного року Рада Державної думи Росії не затвердила перерахування внеску Росії на фінансування Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) за 2018 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-