NYT розповіла, як лідери ЄС погоджували висилку російських дипломатів

NYT розповіла, як лідери ЄС погоджували висилку російських дипломатів

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон надали найбільшу підтримку прем'єру Великобританії Терези Мей в питанні висилки російських дипломатів.

Єдина реакція багатьох країн ЄС, підтримана іншими державами, стала першим подібним актом в історії дипломатії, повідомляє New York Times.

За даними видання, все відбувалося за вечерею у четвер у Брюсселі, коли прем'єр Британії Тереза Мей повідомила колегами деякі факти від розввідслужб, що вказують на високу вірогідність причетності Росії до цього злочину. 

Наступного ранку лідери країн ЄС погодилися з необхідністю дати скоординовану відповідь, а президент Франції Макрон заявив, що всі повинні подумати про висилання російських дипломатів, причому до 3 годин дня понеділка. 

Зазначається, що велику підтримку Мей зробили саме Макрон і Меркель. "А коли франко-німецька пара погоджується з чимось, інші схильні наслідувати цю лінію, навіть якщо і неохоче", - пише видання.

Автор публікації нагадує, що США пішли навіть далі за своїх трансанлантичних партнерів, вказавши на двері 60 росіянам у прагненні "покарати президента Росії Володимира Путіна за погану поведінку". 

Раніше не було подібних прецедентів, коли кілька країн відразу висилали дипломатів в єдиному пориві, а багато малих країн ЄС роблять це і зовсім уперше, наводить видання думку колишнього британського дипломата у Москві, нагадуючи, яку критичну роль грає Росія в енергопостачанні блоку і як обережно тут намагаються обходитися з Путіним. 

Читайте також: Скільки російських дипломатів вислали через отруєння Скрипалів

В той же час, як зазначає видання, європейські країни звикли, що від третини до половини всіх дипломатів у російських посольствах на заході, в ЄС і НАТО є співробітниками спецслужб. Проте тепер ігнорувати це далі вже не було можливим: отруєння Скрипаля перейшло межі, а, враховуючи агресію кремля проти України, порушення всіх міжнародних норм в Криму, переповнило чашу терпіння й змусило європейців діяти. 

У публікації також описується, як деякі країни відмовилися наслідувати приклад інших. 

У будь-якому випадку, настільки консолідована реакція стала чіткою перемогою Мей, резюмує ЗМІ. 

Як повідомлялося, 24 країни, в тому числі члени Євросоюзу, США, Канада, Україна і Австралія, заявили про висилку російських дипломатів у відповідь на отруєння у Великобританії екс-шпигуна Сергія Скрипаля нервово-паралітичною речовиною. Росія погрожує заходами у відповідь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-