Земан доручив перевірити, чи виробляють

Земан доручив перевірити, чи виробляють "Новічок" у Чехії

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан доручив перевірити версію про можливе виробництво в країні групи нервово-паралітичних речовин "Новічок", якими були отруєні екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька.

Про це йшлося на зустрічі Земана з головою Служби безпеки та інформації (СБИ) Міхалом Коуделкою, передає DW.

СБІ має прозвітувати, чи міг бойовий отруйний газ розроблятися або зберігатися - у науково-дослідницьких цілях або для його подальшого виробництва - на території країни.

Доручення, швидше за все, пов'язане з твердженнями російської сторони, яка назвала Чехію, поряд із Британією, Словаччиною та Швецією, серед країн, які "приблизно з кінця 90-х років, в тому числі понині, проводять інтенсивні дослідження речовин з проекту "Новічок".

Читайте також: Отруєння Скрипаля: Чехія висилає трьох дипломатів РФ

Раніше один із розробників "Новічка", який емігрував у США, російський хімік Віл Мірзаянов в інтерв'ю британській газеті The Telegraph розповів, що створити "Новічок" могла тільки Росія, яка ніколи б не видала його формулу. У радянський час навіть сам факт розробки цієї отруйної речовини тримався в секреті, зазначив Мірзаянов. Тому, припустив учений, якщо Скрипаля отруїли "Новічком", то за цією атакою справді стоїть російська влада, або РФ втратила контроль над отрутою, яка могла потрапити в чужі руки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-