Заміна проросійського Фіцо: Експерт не вірить у перетворення в Словаччині

Заміна проросійського Фіцо: Експерт не вірить у перетворення в Словаччині

Ексклюзив
Укрінформ
Новий прем’єр Словаччини Пьотр Пеллегріні поки не був поміченій у публічному висловленні проросійської позиції та особистого позитивного ставлення до Путіна, на відміну від попереднього глави уряду Роберта Фіцо.

Про це зазначив у коментарі кореспондентові Укрінформу словацький експерт, президент Інституту суспільних проблем (м. Братислава) Григорій Месежніков.

"Проросійськи налаштований політик (Р. Фіцо - ред.) пішов з високого керівного посту у державі. А той, хто якого замінив – Пьотр Пеллегріні – свої позиції із зовнішньої політики до цього не озвучував. Але він не був й помічений у проросійських симпатіях. Як би він їх мав, то, думаю, вже про це б заявив", - сказав словацький експерт.

Як нагадав Месежніков, попередній словацький прем’єр неодноразово публічно висловлювався щодо недоцільності обмежувальних заходів ЄС проти РФ, необхідності умиротворення Кремля та відновлення співробітництва з російською стороною.

"Особисті погляди Фіцо щодо Росії суттєво відрізнялися від офіційної політики Словаччини. Він виступав за скасування санкцій, висловлювався у дусі примирення відносно РФ, говорив про необхідність співробітництва", - зазначив Месежніков.

На думку експерта, деякі зміни у політиці оновленого уряду Словаччини можуть відбутися лише у частині внутрішніх проблем. Адже, за його словами, саме накопичення критичної маси негативних процесів всередині країни (включаючи корупційну складову у використанні виділених на допомогу Словаччині фондів ЄС) призвели до масових протестних акцій громадянського суспільства та викликало відставку попереднього Кабінету міністрів.

При цьому Месежніков висловлює розчарування результатами вирішення урядової кризи у країні. На його переконання, новий уряд, який фактично перебуватиме під контролем колишнього прем’єр-міністра і чинного лідера правлячої партії Р.Фіцо, не забезпечить здійснення у Словаччині корінних внутрішніх перетворень.

На цьому тлі, відзначає експерт, оновлений уряд повинен буде відновлювати довіру до країни, репутацію Словаччини перед європейськими партнерів після викриття корупційних схем у зловживанні загальноєвропейськими фондами та убивства журналіста за професійну діяльність, що неприпустимо для демократичної, правової країни ЄС.

Читайте також: Криза у Словаччині закінчилась — у країні новий уряд

Водночас Месежніков переконаний, що наслідки вирішення урядової кризи у Словаччині не матимуть значного впливу на зовнішню політику країни, зокрема, у питаннях відносин з Україною, позицій всередині Європейського Союзу та відносно Росії.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня Президент Словаччини Андрей Кіска призначив новий уряд країни на чолі з Пьотром Пеллегріні після відставки прем'єр-міністра Роберта Фіцо, пов'язаної з убивством журналіста-розслідувача Яна Куцяка.

У попередньому Кабінеті міністрів на чолі з Фіцо новий глава уряду Словаччини Пеллегріні обіймав посаду віце-прем'єр-міністра.

При цьому сам Пеллегріні продовжує обіймати посаду заступника глави правлячої партії Smer на чолі з Фіцо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-