Росія звинуватила Латвію

Росія звинуватила Латвію "у дискримінації російськомовних" через закон про освіту

Укрінформ
Російський МЗС звинуватив Сейм Латвії у порушенні міжнародних норм у зв'язку з поправками до Закону про освіту.

Це названо «недружнім кроком, який продовжує ускладнювати двосторонні відносини», відповідальність за що МЗС РФ покладає на латвійську сторону.

Про це йдеться в коментарі російського зовнішньополітичного відомства.

«Черговий раз під приводом «інтеграції» і «зміцнення позиції державної мови» зневажаються законні інтереси та міжнародно визнані права більш як третини населення цієї прибалтійської республіки... Офіційна Рига має усвідомлювати, що своїми недружніми кроками продовжує ускладнювати двосторонні відносини, і вся відповідальність за це повністю лягає на латвійську сторону», - заявляє російський МЗС.

Йдеться про те, що це рішення, нібито, є "продовженням проведеної протягом останніх 25 років у Латвії дискримінаційної політики, спрямованої на примусову асиміляцію російськомовного населення".

Напередодні латвійський парламент затвердив поправки до закону "Про освіту". Уже наступного року розпочнеться процес переведення навчання в усіх школах на латиську мову, а завершиться цей процес до 2021/2022 навчального року.

Читайте також: Латвія вишле шпигунів РФ із диппаспортами

Латвійська Поліція безпеки в своїй підсумковій доповіді за 2017 рік заявила, що Росія використовує реформу освіти країни для підриву іміджу Латвії в світі. У Поліції безпеки вважають, що ця тема використовується з метою дискредитувати образ країни на міжнародній арені, і цим виправдати спроби Росії вплинути на внутрішньо латвійську політику.

Чисельність населення Латвії становить близько 2 млн людей, латиші становлять трохи менше 60% населення Латвії, 27,5% налічують росіяни - найбільша національна меншість країни. У деяких великих латвійських містах (напр. Даугавпілс, Рига і Резекне) латишів проживає менше, ніж представників інших національностей разом узятих - росіян, українців, білорусів, поляків та ін. Сьогоднішній національний склад населення Латвії багато в чому є результатом масової імміграції за радянських часів, що призвела до скорочення частки латишів з 77% (1 467 035 осіб) у 1935 році до 52% (1 387 757 осіб) у 1989 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-