В Естонії пропонують дозволити робити щеплення від грипу прямо в аптеках

В Естонії пропонують дозволити робити щеплення від грипу прямо в аптеках

Укрінформ
Об'єднання аптек Естонії пропонує розв'язати проблему високої захворюваності на грип, дозволивши аптекарям робити щеплення прямо в аптеках.

Про це сказала член правління Об'єднання аптек Естонії Крістійна Сепп, повідомляє портал ERR.ee.

"Це невикористаний потенціал, який на сьогодні є в аптеках. Ми багато разів давали зрозуміти чиновникам, що компетенція аптекарів не використовується в повному обсязі. Щоб охорона здоров'я залишалася на високому рівні, треба шукати інших методів. Використовуючи знання і досвід аптекарів, це можна зробити", - вважає вона.

Читайте також: Грип у Києві: за тиждень – майже 22 тисячі нових хворих

Нині щеплення може робити лише лікар або медсестра, тому парламенту в такому разі довелося б внести поправки до закону, а аптекарям - пройти відповідні курси.

Віце-канцлер сфери здоров'я Міністерства соціальних справ Маріс Йессе підтримала цю ініціативу, але нагадала, що для її реалізації потрібні будуть додаткові інвестиції.

"Для надання подібних послуг аптекам потрібні додаткові інвестиції. Потрібні медсестри, які оцінюватимуть ризики для здоров'я тих, хто хоче зробити щеплення. Все має документуватися в системі. Міністерство вітає таку ініціативу аптек, але спершу треба ввести більше послуг для консультування, які не вимагають великих інвестицій", - сказала Йессе.

Читайте також: Епідемія грипу в США забрала життя 119 дітей

Зазначається також, що практика вакцинації в аптеках у Європі не рідкість. Наприклад, зробити щеплення в аптеці можна в Ірландії, Великій Британії і Португалії.

Нині Естонія займає одне з перших місць в антирейтингу європейських країн з високою смертністю від грипу при рівні вакцинації населення менш як 3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-