Telegram подав скаргу до ЄСПЛ через штраф за відмову надати ключі шифрування

Telegram подав скаргу до ЄСПЛ через штраф за відмову надати ключі шифрування

Укрінформ
Компанія Telegram подала в Європейський суд з прав людини скаргу на штраф у розмірі 800 тисяч рублів, накладений Міщанським судом Москви за відмову надати ФСБ ключі шифрування.

Про це газеті «Ведомости» повідомив юрист «Міжнародної Агори» Дамір Гайнутдінов.

На думку позивачів, рішення суду порушує свободу поширення інформації, яку гарантує стаття 10 Конвенції про захист прав людини.

У скарзі також ідеться, що справа стосувалася прав мільйонів користувачів сервісу, проте мировий суддя розглянула справу без залучення до справи прокуратури, ФСБ і сторони захисту.

Читайте також: Засновник Telegram не передаватиме ФСБ ключі шифрування

На думку позивача, російська влада навіть не намагалися встановити баланс між необхідністю забезпечення громадської безпеки та захистом прав громадян на повагу до приватного життя: ФСБ вимагала необмеженого за часом доступу до конфіденційного листування шістьох можливих користувачів Telegram, не надавши судових актів, які дозволяють доступ, і не встановивши гарантій безпеки переданої інформації.

Читайте також: Росія погрожує Telegram закриттям

20 березня Роскомнагляд зобов’язав Telegram надати ФСБ Росії інформацію для декодування повідомлень.

Роскомнагляд дав менеджерам Telegram 15 днів, щоб передати необхідну інформацію ФСБ. Інакше роботу месенджера можуть заблокувати, заявили у відомстві.

Читайте також: Telegram планує випуск власної криптовалюти - ЗМІ

Нагадаємо: минулого року глава Роскомнагляду Олександр Жаров звернувся до адміністрації Telegram і його засновника Павла Дурова з проханням зареєструвати Telegram як розповсюджувача інформації в Росії. У разі відмови, Роскомнагляд погрожував заблокувати месенджер Telegram у Росії.

Читайте також: В Ірані дозволили Telegram

Дуров розкритикував заяву Роскомнагляду і зазначив це виглядає «як саботаж державних інтересів» Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-