Росія нав'язує країнам Балтії позицію

Росія нав'язує країнам Балтії позицію "кожен сам за себе" - Горбулін

Укрінформ
Країни Балто-Чорноморського регіону мають виробити солідарні підходи до вирішення питань безпеки, економіки та  енергетики, щоб не дозволити Кремлю реалізовувати його реваншистські плани.

Про це у статті для тижневика "Дзеркало тижня" пише радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України, доктор технічних наук, професор Володимир Горбулін.

"Для країн Балто-Чорноморського регіону оптимальний шлях розвитку - єдність і підвищена активність у сферах міжнародних відносин, безпеки, економіки, енергетики та інформаційної політики. Сьогодні зовнішньополітична пасивність і бездіяльність - це шлях у нікуди. Спроби покластися на сильніших і впливовіших союзників, на системи глобальної колективної безпеки, на перевірені роками інтеграційні об'єднання - це небезпечний шлях у нинішньому динамічному світі", - написав Горбулін.

На його переконання, країни Балто-Чорноморського регіону в нових геополітичних умовах мають перестати думати в парадигмі "кожен сам за себе", яку активно інформаційно й дипломатично підтримує Росія. 

"Нам потрібна справжня солідарність у безпеці. Солідарність, побудована на спільних інтересах і спільних викликах безпеці нашим країнам. Тільки на цій основі можна побудувати колективну суб'єктність країн регіону, базу для протидії неоімперіалізмові в усіх його проявах, що дозволить говорити про статусне зростання Центральної і Східної Європи в міжнародних відносинах", - вважає директор НІСД. 

Читайте також: Спікер парламенту Естонії приєднався до заяви балтійських колег щодо Nord Stream-2

На його думку, у Балто-Чорноморського регіону є дуже добрі перспективи стати новим епіцентром вільного й інтенсивного обороту товарів, робочої сили, капіталів та ідей, а ключовими механізмами зближення мають стати вже наявні форми субрегіональної інтеграції та створення нових структур регіонального партнерства. 

"Однак слід пам'ятати, що жоден політичний або військовий союз не може базуватися виключно на антагонізмі до третьої сторони. Для реалізації проекту інституалізації держав Балто-Чорноморського простору потрібні конструктивні принципи, які доведуть очевидність позитивних результатів взаємодії, передусім - у політичній сфері та економіці", - акцентував Горбулін. 

У цьому контексті він наголосив на необхідності рішучої відмови у стосунках між країнами регіону від принципу "чим ми корисні одне для одного" на користь підходу "чого ми можемо досягти разом". 

"Тільки така формула відносин між нашими країнами, на моє рішуче переконання, і може забезпечити успіх у нашому системному регіональному діалозі та створенні міцної основи, яка не дозволить Кремлю реалізовувати свої реваншистські плани", - резюмував науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-