Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Хто захищає польських «захисників» Саакашвілі?

Хто захищає польських «захисників» Саакашвілі?

Блоги
Укрінформ
Схоже, і в Європі на світло грузинського реформатора продовжить злітатись «неоднозначна» публіка

Після реадмісії Михаїла Саакашвілі до Польщі українська поліція «прикрутила», як ствердив Арсен Аваков, наметове містечко прихильників колишнього президента Грузії, що знаходилось біля будівлі Верховної Ради України. Обидві події привернули увагу до проблеми дотримання прав та свобод громадян в умовах гібридної війни.

Валерія Лутковська, уповноважений Верховної Ради України з прав людини заявила, що під час знесення працівниками поліції наметового містечка біля будівлі парламенту зафіксована низка порушень прав людини. Заява омбудсмена була підтримана низькою українських громадських організацій. Серед підписантів виявились і правозахисники із сусідньої Польщі – фонд «Відкритий діалог».

Що це за структура, чим вона відома тим, хто цікавиться політикою?

У серпні 2017 року польський фонд «Відкритий діалог» та «Євромайдан-Варшава» були одними з перших, хто вітав Михаїла Саакашвілі в Польщі та допоміг йому провести прес-конференції і зустрічі з українськими заробітчанами.

Влітку минулого року директор фонду «Відкритий діалог» Людимила Козловська стверджувала, що позбавлення українського громадянства Саакашвілі призведе до політичного краху Порошенка.

«По суті, він [Порошенко – ред.] розписався у своїх диктаторських амбіціях. Раніше під репресії потрапляли журналісти, активісти та інші люди, що викривали корупцію у владі. Зараз до цих лав потрапив і Саакашвілі. Уважаю, йому потрібно відстоювати свою думку в суді, попри всі проблеми в судовій системі України", – зазначила Козловська.   

Людмила Козловська
Людмила Козловська

Голова фонду «Відкритий діалог» стверджує, що нинішню Польщу та Україну об’єднують авторитарні тенденції та надмірна жорстокість правоохоронців, правозахиниця пропонує об’єднати зусилля та досвід громадянського суспільства обох країни, адже в Києві й у Варшаві верховенство права перебуває під загрозою.

«Для польської «вуличної опозиції» буде важливим досвід українського громадянського суспільства. Дії влади [польської – ред.] стають подібними», – переконує правозахиниця.

Козловська зазначає, що Порошенко, Луценко та Аваков приймали рішення про розгін активістів з огляду на побиття польською поліцією одного з учасників антифашистської демонстрації, яка відбулась 1 березня 2018 року.

Влітку минулого року Бартош Крамек (голова ради Відкритого діалогу та чоловік Людмили Козловської) опублікував маніфест із 16 пунктів, у якому закликав до громадської непокори, що мала б призвести до повалення нинішнього уряду Польщі.

Тим часом, дивно, але оцінки дій нинішнього польського керівництва самим фондом суттєво розходяться з оцінками того, кого фонд береться так наполегливо захищати, тобто, самого Саакашвілі.

Так колишній губернатор та президент, навпаки, стверджує, що партія «Право і Справедливість» (ПіС) є дуже популярною, оскільки рішуче винищує недобиту корупцію, а головні реформи Польщі відбулися за першого уряду партії Качинських.

Саакашвілі висміяв прирівнювання Польщі до путінської Росії чи лукашенківської Білорусі та ствердив, що незалежних судів немає в Україні та Росії.  

«Один польський бізнесмен звільнив усіх працівників, що голосували за ПіС, я йому сказав – а ти уявляєш, що буде з тим, хто не буде переслідувати голосуючих за Путіна. Після того, що я побачив в українських судах, критикувати судову систему Польщі не можливо. В Україні та Росії судів взагалі немає… викоренити демократю у Польщі неможливо, у поляків вона у крові…», – ствердив Саакашвілі в розмові з Медузою.

Це не перший випадок, коли політики, з якими співпрацював «Відкритий діалог», не підтримують заяв фундації щодо загроз демократії. Зокрема, колишня міністр закордонних справ Польщі, а нині євродепутат, Анна Фотига розірвала співпрацю з фондом і ствердила, що вони є ненадійною організацією. Подібну позицію висловили в офісі депутата польського парламенту Малгожати Гошевської. Декларації польських парламентарів лунали синхронно із конференцією в стінах Європейському парламенті, де «Відкритий діалог» обговорював проблему переслідування юристів у Молдові, Азербайджані, Україні, Росії та Казахастані.

Враховуючи, що Саакашвілі планує проводити більшість часу в Європарламенті й має намір сформувати «український список Магнітського», слід очікувати нових конференцій та розслідувань.

Хто потрапить до «українського списоку Магнітсього» – час покаже, натомість контакти «Відкритого діалогу» з Саакашвілі походять ще з часів його одеського губернаторства.

Людмила та Петро Козловські
Людмила та Петро Козловські

Восени 2017 року відомий польський журналіст, автор блогу «Російська V колона в Польщі?», Мартін Рей опублікував аналітичний документ на понад 160 сторінок, в якому розповідається про цікаві зв’язки фонду «Відкритий Діалог». Аналітик детально описує постаті найбільш щедрих пожертводавців фонду (у значній більшості – громадян Російської Федерації). Так, польський блогер стверджує, що фонд не планував державного перевороту, але його діяльність та спосіб здобуття грошей – досить контроверсійні.

З моменту заснування до 2016 року фонд «Відкритий Діалог» зібрав близько 6,6 млн злотих (понад 2 млн доларів США). Джерела фінансування фонду були різні, але 4/5 коштів, які були пожертвувані фонду, походять або від Петра Козловського, який, як стверджують деякі джерела, досі володіє заводами на території окупованого Криму, що працюють на російський військово-промисловий комплекс РФ.

Брат та мати Людмили Козловської мають громадянство Росії
Брат та мати Людмили Козловської мають громадянство Росії

Польський журналіст Войцех Бедронь також стверджує, що Петро та Сидонія Козловські (брат та мати Людмили Козловської) мають громадянство Росії.

Як ми бачили, український період грузинського президента не раз свідчив про неперебірливість у контактах, методах та навіть цілях «Руху нових сих». На жаль, схоже, і в Європі на світло грузинського реформатора продовжить злітатись різноманітна публіка – від антисемітів та шовіністів до відвертих провокаторів, політичних заробітчан та олігархів-втікачів.

Євгеній Білоножко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-