Опозиція в ФРН розкритикувала коаліційний договір нового уряду

Опозиція в ФРН розкритикувала коаліційний договір нового уряду

Укрінформ
Усі чотири опозиційні партії Бундестагу розкритикували підписаний в понеділок в Берліні Коаліційний договір «народних партій - ХДС, ХСС та СДПН.

Своє ставлення до документу вони висловили журналістам, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Угода нагадує 5-річні плани НДР, міф 1970-х...», - заявив один з керівників правопопулістської Альтернативи для Німеччини Йорг Мойтен.

Читайте також: У Німеччині підписали Коаліційний договір

Ця партія є найбільш серйозним критиком канцлера Меркель у парламенті. АдН вважає пріоритети в договорі «фальшивими», усі пункти «нерозумними», а міністрів нового кабінету - невідповідними. При цьому заявляє, що буде в Бундестазі «справжньою опозицією». Оскільки ця політсила є найчисельнішою з опозиційних – 13 відсотків на виборах, 94 мандати з 709 - на неї доведеться зважати.

Ліві, які очолювали опозицію в попередньому скликанні, обіцяють бути «соціальною опозицією» зі своїми 69 голосами. Ставлення партії до змісту коаліційного договору озвучила співголова партії Катя Кіппінг: «нічого, занадто мало і неправильно».

Читайте також: Меркель має намір якомога швидше запустити роботу нового уряду

Зелені (67 депутатських портфелів) і вільні демократи (80), які самі до соціал-демократів вели переговори з християнським блоком щодо створення коаліції, куди стриманіші в оцінках, але теж критикують.

За словами співголови Зелених Анналени Бербок, договір недосконалий і з «великими прогалинами», зокрема і в тому, що стосується цілей захисту клімату. Але Зелені готові внести свої пропозиції та бути «критично-позитивною та конструктивно-критичною опозицією», починаючи вже з вівторка.

Читайте також: Рейтинг німецьких соціал-демократів зріс через коаліцію з Меркель

Лідер ВДП Крістіан Лінднер зауважив, що документ «не відповідає тому, що потрібно країні у часи змін». І вкотре з гордістю заявив, що тепер у вищому законодавчому органі з'явилася «опозиція з середини», а не тільки зліва і справа. Він пообіцяв супроводжувати уряд у проведенні європейської політики.

Нагадаємо: лідери Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів, Соціал-демократичної партії Німеччини підписали в Берліні в понеділок Коаліційний договір, 177-сторінковий документ, який визначає основи політики ФРН на найближчі 4 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-