Історичний закон: представники Польщі летять до Ізраїлю шукати компроміс

Історичний закон: представники Польщі летять до Ізраїлю шукати компроміс

Укрінформ
Польща сподівається на досягнення компромісу з Ізраїлем у справі змін до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП), які викликали скандал у відносинах Варшави з Єрусалимом.

До Ізраїлю в середу вилітає польська робоча група, яка спільно з ізраїльською стороною має розглянути суперечливі питання щодо цього закону, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми знаємо, що Ізраїль хоче з нами вести переговори, тому сподіваємося на досягнення компромісу”,- заявила в середу у Сеймі речниця правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Беата Мазурек.

Речниця польського уряду Йоанна Копцінська повідомила, що польська частина робочої групи з розв'язання проблемних питань з Ізраїлем вилітає в середу до Єрусалиму, де зустрінеться з ізраїльськими колегами.

Голова канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик зазначив, що польсько-ізраїльська робоча група має обговорити позиції обох сторін у справі закону про ІНП. Він підкреслив, що поки що немає планів змінювати цей закон.

Читайте також: Українсько-польські відносини з "історичного" глухого кута виведе економіка - експерт

На початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про ІНП, одночасно направивши його для оцінки в Конституційний суд країни. Суд повинен буде оцінити, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань і положенням кримінального характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали також протести в Ізраїлі. Єрусалим найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни.

Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-