Атаку

Атаку "Вагнера" в Сирії координував "друг Путіна" Пригожин – WP

Укрінформ
Американська розвідка має підтвердження, що за атакою російської приватної військової компанії "Вагнер" на сили союзників США в Сирії стоїть наближений до президента Володимира Путіна російський олігарх Євген Пригожин.

Він, зокрема, узгоджував напад з одного боку з міністром в російському уряді, а з іншого – з режимом Асада, повідомило американське центральне видання The Washington Post.

"Російський олігарх, який, за попередньою інформацією, керував російськими найманцями, що атакували американські війська та їхніх союзників у Сирії цього місяця, перебував у тісному контакті з кремлівськими та сирійськими урядовцями впродовж днів і тижнів до й після нападу", - зазначає видання із посиланням на звіти американської розвідки.

Зокрема, зауважується, що розвідка США наприкінці січня перехопила розмову російського олігарха Пригожина з високопоставленим чиновником у сирійському уряді. "Він сказав, що "отримав дозвіл" від неназваного (у розмові – ред.) російського міністра, щоб далі реалізовувати "швидку та потужну" ініціативу, яка мала відбутися на початку лютого", - йдеться в публікації.

Як повідомлялося, Пригожин, який свого часу був особистим кухарем Путіна, згодом отримав повну довіру від російського президента та став впливовою фігурою в його близькому оточенні. Зараз він контролює цілий ряд питань у російській політиці прихованого втручання.

Читайте також: Розгром російських військових в Сирії: Пентагон повідомив деталі

Наприкінці минулого тижня Міністерство юстиції США висунуло офіційні обвинувачення проти 13 російських громадян і трьох установ. Першим у списку значиться Євген Пригожин як керівник "Агентства інтернет-досліджень" – так званої "фабрики тролів", яка відіграла провідну роль під час втручання у президентські вибори в США. 

Влітку минулого року також повідомлялося, що російська компанія "Євро Поліс", якою керує Пригожин, має угоду з сирійським режимом Башара Асада щодо захоплення в Сирії нафтових об'єктів, отримуючи прибуток від продажу нафти.

7 лютого неподалік сирійського міста Дейр ез Зор відбувся бій між помірною опозицією Сирії, яку підтримують США, а також силами Асада, підтримуваними РФ, які хотіли захопити нафтоносний район. Пізніше з'явилася інформація про сотні жертв з боку сил режиму, які представляли головним чином так звану російську ПВК "Вагнер". Зокрема, було підтверджено, що поранених і загиблих терміново перевезли спецрейсами до Москви й Санкт-Петербурга.

Офіційна Москва заперечує свою причетність до цієї кампанії в Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-