США закликали Іран звільнити лідерів опозиції після семирічного домашнього арешту

США закликали Іран звільнити лідерів опозиції після семирічного домашнього арешту

Укрінформ
Державний департамент США закликав Іран звільнити кандидатів у президенти Ірану в 2009 році Мехді Каррубі та Міра Хосейна Мусаві, а також його дружину-активістку Зару Ранавард, які вже сім років перебувають під домашнім арештом.

Про це заявила прес-секретар Держдепартаменту Гезер Науерт, повідомляє "Радіо Свобода".

"Подальший домашній арешт цих трьох осіб суперечить міжнародним зобов’язанням Ірану, в тому числі Міжнародному пакту про громадянські і політичні права, щодо надання мінімальних гарантій справедливого судового розгляду і проти безпідставного арешту громадян чи їх затримання", – заявила Науерт.

Вона додала, що США приєднуються до міжнародної спільноти, "засуджуючи довільне затримання цих трьох осіб без висунення звинувачень чи справедливих судових розглядів".

"США закликають до їх негайного звільнення і звільнення всіх в’язнів совісті, несправедливо затриманих в Ірані", – сказала речниця.

Читайте також: Меркель і Йилдирим поговорили про правову державу

Як відомо, лідери іранської опозиції Мехді Каррубі, Міра Хосейн Мусаві та його дружина  Зара Ранавард були поміщені під семирічний домашній арешт 14 лютого 2011 р. за організацію масових антиурядових виступів.

Минулого місяця Каррубі виступив з критикою верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї через його заяви і звинувачення про "іноземних ворогів" на тлі вуличних протестів, заявивши, що Хаменеї має відповісти за свою "політику останніх трьох десятиліть".

Щонайменше 25 людей загинули і понад 3 тисячі були затримані в Ірані, коли влада намагалася придушити протести, які охопили понад 70 міст і сіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-