У Польщі арештували одного з колишніх лідерів комуністичної опозиції

У Польщі арештували одного з колишніх лідерів комуністичної опозиції

Укрінформ
Польська поліція арештувала вранці у Вроцлаві для допиту як підозрюваного у кримінальній справі відомого опозиціонера часів "Солідарності", громадського активіста Владислава Фрасинюка.

Після короткого допиту і висунення звинувачень щодо побиття двох поліцейських під час публічного заходу відомого активіста було звільнено, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Зібрані докази дозволяють стверджувати, що дії підозрюваного щодо поліцейських на службі були цілеспрямованими і мали на меті завдати їм фізичної шкоди", - заявив речник окружної прокуратури у Варшаві Лукаш Лапчинський.

За словами прокурора, підозрюваний відмовився давати свідчення. До цього Фрасинюк двічі на початку цього року відмовився з'явитися до прокуратури на допит.

Коментуючи своє затримання, Фрасинюк повідомив, що нині у Польщі усі мають справу з "безправною державою, державою гніту, яка знищує кожного громадянина, який виступає на захист правової держави".

Польська опозиція підкреслює, що це — політична справа і може зашкодити іміджу Польщі, оскільки арештовано одного з колишніх лідерів комуністичної опозиції, який декілька років просидів у в’язниці за вільну Польщу. Натомість представники влади переконують, що перед законом усі рівні, а колишні заслуги для країни не можуть бути виправданням у світлі скоєння злочину.

Читайте також: Партія Качинського продовжує зберігати упевнене лідерство

Кримінальна справа, в якій підозрюваним є Фрасинюк, стосується подій 10 червня 2017 року, коли кількадесят осіб протестували проти політики чинної влади у центрі міста під час так званої Смоленської щомісячної маніфестації, в якій брав участь Ярослав Качинський. Тоді маніфестанти перегородили дорогу учасникам "Смоленської" ходи, а поліція намагалася їх силою усунути з цього місця. Тоді сталася сутичка між протестувальниками і поліцією.

За свою опозиційну діяльність у часи комуністичної Польщі Фрасинюк упродовж 1982-1986 років з невеликими перервами перебував у в'язниці. З 1991 по 2001 роки він був депутатом Сейму. Нині він активно публічно критикує дії правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), називає владу антидемократичною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-