Кіпр звинуватив Туреччину у порушенні міжнародного права через газовий конфлікт

Кіпр звинуватив Туреччину у порушенні міжнародного права через газовий конфлікт

Укрінформ
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс звинуватив Туреччину в порушенні міжнародного права через блокування італійського бурового судна, яке мало розробляти родовище газу у водах поблизу острова.

Про це повідомляє DW. 

"Турецькі кораблі зажадали від команди бурового корабля італійської енергокомпанії ENI зупинитися через "військові маневри" у районі, куди цей корабель прямував", - йдеться у повідомленні.

Президент Кіпру заявив 11 лютого, що кіпрська сторона намагається уникнути "будь-яких кроків, які могли б погіршити ситуацію", але "не ігнорує факт, що дії Туреччини порушують міжнародне право".

Натомість турецьке МЗС звинуватило уряд Кіпру в "односторонніх діях" щодо природних ресурсів, які нібито порушують "невід'ємне право на природні ресурси турків-кіпріотів, які є співвласниками острова".

Читайте також: У Туреччині госпіталізували понад 70 осіб з підозрою на сибірку

Уряд Кіпру 8 лютого заявив, що під час розвідувальних робіт французькою Total та італійською ENI поблизу острова виявлено великі родовища газу. В ENI стверджують, що мали вести розробку у виключній економічній зоні Кіпру. 

Як відомо, острівну державу Кіпр було поділено на дві частини у 1974 році внаслідок путчу, підтримуваного тодішньою грецькою хунтою, та подальшої інтервенції турецької армії. У 2004 році Республіка Кіпр стала членом Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-