В Австралії сотні таємних урядових документів опинилися у розпорядженні ЗМІ

В Австралії сотні таємних урядових документів опинилися у розпорядженні ЗМІ

Укрінформ
Телекомпанія АВС отримала доступ до таємних документів колишніх урядів Австралії після того, як металеві офісні шафи з документами журналістам передала людина, яка придбала їх у крамниці вживаних меблів у Канберрі.

Після оприлюднення деяких матеріалів в ефірі, в ніч на четвер спецслужби намагалися вилучити документи, однак поки операція завершилася обмеженням доступу до них та опломбуванням сейфів, повідомляє АВС.

“Це був узгоджений з урядом процес, ми хотіли зробити все можливе, щоб в якості національного мовника працювати над забезпеченням безпеки документів”, - заявив директор ABC News Гейвен Морріс.

Читайте також: В Австралії презентували міжнародну платформу «Друзі деокупації Криму»

Згідно з наявною інформацією, деякі документи датовані 2013 роком. За законами країни така інформація залишається засекреченою щонайменше 20 років. У телекомпанії також повідомили, що на багатьох документах стоять грифи “таємно” та “цілком таємно”.

В ABC розповіли, що металеві шафи для зберігання документів їм передала людина, яка кілька місяців перед тим придбала їх у крамниці вживаних меблів, де зі знижкою продають меблі з урядових установ. Шафи були без ключів, врешті їх відчинили за допомогою інструментів.

Читайте також: Австралійським військовим можуть заборонити фітнес-годинники

ABC описала інцидент як “одну з найбільших пробоїн у безпеці уряду в історії Австралії”.

“Сотні документів розкривають внутрішню роботу п'яти колишніх урядів країни впродовж майже 10 років, придбати їх міг будь-хто, зокрема вони могли опинитися у розпорядженні іноземних агентів чи урядів", – зазначили у телекомпанії.

Читайте також: Літак на паливі з гірчичною олією уперше перелетів із США в Австралію

Наразі в офісі прем'єр-міністра Австралії оголосили про початок термінового розслідування інциденту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-