Промова Трампа перед Конгресом: Рік, що змінив ставлення до Росії

Промова Трампа перед Конгресом: Рік, що змінив ставлення до Росії

Укрінформ
Президент США поставив РФ поруч зі "злочинними режимами" і "терористичними угрупованнями"

Попри широку критику й низькі рейтинги президентства, Дональд Трамп насправді продемонстрував взірцевий підхід у виконанні власних передвиборчих обіцянок. Якими б раціональними чи навпаки – безглуздими вони не були б. Тут і припинення вільних міграційних потоків до США, й побудова стіни на кордоні з Мексикою, і повторне відкриття в'язниці в Гуантанамо, й скасування "поганих" торговельних угод США з іншими країнами... Цей перелік – достатньо довгий, і багато хто стверджує, що Трамп просто нищить спадщину Обами, робить все навпаки. Втім є один пункт, який "випав" із цього правила Дональда Трампа. Це його особисте ставлення до Росії.

ПРОМОВА ПРО НАБОЛІЛЕ

Загалом, промова нинішнього президента перед Конгресом США "Про стан справ у країні", яку він озвучив пізно ввечері вівторка, була насичена досягненнями з тих самих передвиборчих обіцянок. Він перевершив Обаму (й мабуть багато кого з попередніх президентів) за тривалістю виступу, продовживши свій спіч до понад однієї години двадцяти хвилин. Його звернення зосереджувалося, головним чином, на окремих досягненнях, прикладах конкретних людей та трохи – на перспективах. 

Зокрема, він розпочав з того, що вважає для себе найголовнішим – створення нових робочих місць. За словами Трампа, за рік його президентства вдалося створити їх для 2,4 млн людей. У цьому ж блоці він повідомив про заявлені багатомільярдні інвестиції в економіку США від компаній Apple та Exxon, пообіцяв припинити занепад у Детройті та відродити автовиробництво по всій країні, а також суттєво знизити ціни на рецептурні ліки в США й дати "зелене світло" американському вугіллю.

Окремо Трамп приділив увагу міжнародній торгівлі та участі США в цих процесах. Тут він знову пройшовся по "спадщині" адміністрації Обами, назвавши укладені раніше угоди "поганими" й пообіцявши їх замінити на "справедливі" для Сполучених Штатів.

Якщо ж говорити про перспективи, то нинішній глава Білого дому запропонував Конгресу прийняти його ініціативу щодо відновлення транспортної інфраструктури, запросивши на це 1,5 трлн доларів США. Він і раніше кілька разів озвучував цю пропозицію, щоправда називав дещо іншу цифру – 1,7 млрд.

КОМПРОМІС ВІД ПРЕЗИДЕНТА

Цікавою у промові президента стала його ініціатива, спрямована на досягнення компромісу в дебатах між республіканцями й демократами щодо імміграційної реформи, які стали однією з причин недавнього урядового "шатдауну". Трамп, зокрема, виділив чотири пункти, назвавши їх "стовпами". Так, він обмежив до 1,8 млн кількість дозволів на громадянство для нелегальних мігрантів, яких привезли до США ще дітьми. Причому, зазначив, що їх обиратимуть за кращими критеріями освіти й працездатності. Крім того, однією з умов президент назвав будівництво стіни на кордоні з Мексикою. У двох інших пунктах він запропонував повністю скасувати лотерею Green Card й так звану "ланцюгову міграцію", коли один мігрант може перетягнути до США необмежену кількість родичів. Тут список рідних скорочується до чоловіка/дружини та неповнолітніх дітей.

Не відомо, чи підуть на цей запропонований "компроміс" демократи, і чи вдасться Америці уникнути чергового "шатдауну" уже 8 лютого. Втім, заява Трампа підкреслила, що не республіканці й не демократи висувають свої вимоги одне перед одним – їх чомусь озвучує обом партіям глава Білого дому.

Ще однією "яскравою" ініціативою Трампа стало його розпорядження про скасування рішення попередньої адміністрації закрити в'язницю в Гуантанамо. Формально він пояснив це необхідністю й надалі утримувати в ній терористів. Однак рішення Обами припинити роботу цієї установи було політичним, а також фінансово обгрунтованим (на противагу рішенню Трампа). Тим більше, навряд чи у США немає більше де тримати засуджених терористів.

ПРО РОСІЮ – НАВПАКИ

Російську Федерацію Дональд Трамп згадав у своїй промові буквально одним словом. Але спічрайтерам, схоже, вдалося "витиснути" з цього максимальний ефект.

"У той час, як ми відроджуємо силу та впевненість всередині Америки, ми також відновлюємо свою силу та позиції за кордоном. По всьому світу ми стикаємося зі злочинними режимами, терористичними угрупованнями й суперниками, такими як Китай і Росія, які кидають виклик нашим інтересам, нашій економіці та нашим цінностям", – виголосив президент США.

Й хоча згадка про Росію в якості противника Америки вже лунала з уст президента Трампа в грудні минулого року, коли він представляв нову Стратегію національної безпеки, зараз він продемонстрував твердість своїх переконань. Іще нещодавно Дональд Трамп шукав можливості зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним під час міжнародних заходів за кордоном та обговорити з ним перспективи взаємодії. Зараз же підхід глави Білого дому до російського питання, принаймні в публічній площині, змінився на протилежний.

Важливо, що промова президента США пролунала на наступний день після того, як його адміністрація представила Конгресу на закритому брифінгу так звану "Кремлівську доповідь". Кілька сторінок цього документа – зі списками олігархів і високопоставлених політиків, які опинилися першими в черзі на наступні санкції, були оприлюднені у відкритому доступі. Втім, це була лише верхівка глиби. Як зазначив пізніше міністр фінансів США Стівен Мнучин, ще сотні сторінок, де йдеться, в тому числі, про нові санкції проти РФ, залишаються засекреченими. Тож, можна лише уявити, що чекає на Росію в найближчій перспективі – якраз перед президентськими виборами в березні. Й попри те, що у Вашингтоні називають цю доповідь "ще не списком санкцій", у Москві, без сумнівів, сприймають її саме так.

Звичайно ж, під час виступу глава Білого дому порушив багато важливих тем і питань. У тому числі, йшлося про внутрішньополітичні проблеми, а також аспекти зовнішньої політики. Стосовно останнього (на що більше звертають увагу за межами Америки) Трамп сказав про Північну Корею, Іран, ІДІЛ, про відкриття посольства в Єрусалимі, охопивши широке коло світової політики США. Він не згадав про Україну, але в цій історії важливо те, якою стала в уяві Дональда Трампа Росія. Вона поступово перетворилася з перспективного "друга" на небезпечного "противника", на одному рівні зі злочинними режимами й міжнародним тероризмом. І в цьому зв'язку показово, що нинішній американський президент нарешті дійшов розуміння очевидних речей, які могли би певною мірою вплинути і на його політичне майбутнє. 

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-