І тут «телефонний довідник» Кремля заговорив

І тут «телефонний довідник» Кремля заговорив

Аналітика
Укрінформ
Платівку коментарів російського істеблішменту на «кремлівську доповідь» заїло на пісеньці про зайців, яким “все равно”

Блефують - а що їм залишається...

Дивлячись на реакцію фігурантів кремлівського списку, згадується анекдот про двох спелеологів, один з яких впав в ущелину. "Вася, руки ноги цілі? - Цілі. - Ну, то вилазь! - Так я ще не долетів..."

В першу чергу своє “бе-бе-бе” поспішили озвучити шоковані російські топ-чиновники. Мовляв, “зневірившись знайти обіцяний і доказовий компромат на російських політиків”, злі американці просто переписали кремлівський телефонний довідник. Вірні путінці наче змагалися у сарказмі, прикриваючи ним свій страх перед неминучою відплатою за злочини російського режиму. Від чого їхні коментарі виглядали геть сумбурно (наводяться скорочено, в перекладі з джерел — ТУТ і ТУТ).

Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Росії:

«...Нема про що говорити. Безпрецедентно. Де-факто всі названі ворогами США. Якщо ви прочитаєте заголовок документа, там сказано, що це (публікація списку) робиться для захисту від ворогів США. Це підхід, ця заява. Це досить безпрецедентно. Тому лише після аналізу можна буде давати якісь висновки».

Аркадій Дворкович, віце-прем'єр:

«Будемо проводити моніторинг ситуації, необхідності реагувати. Ніяких приводів для дій поки немає. Це схоже на книжку "Хто є хто в російській політиці".

Дмитро Рогозін, віце-прем'єр:

“У тій частині санкцій, які стосуються обмежень на експорт російських озброєнь, можу сказати наступне: американці залишаються вірні собі. Вони всюди і завжди використовують принцип "двухходовочки", спочатку лякають покупців наших озброєнь, потім змушують купувати тільки американське озброєння. Тобто хочуть і рибку з'їсти, і в крісло сісти”.

В'ячеслав Володін, голова Держдуми:

«Політика обмежень - спосіб керівництва США нав'язувати свою волю іншим країнам, щоб ті відмовлялися від незалежного курсу... Нові обмеження, введені США, завдадуть істотної шкоди інтересам європейського бізнесу».

Володимир Толстой, радник президента з культури:

“Я не дуже розумію, що це може означати для мене - економічна сторона мене не хвилює, тому що я не володію ніякими активами за межами Росії. Людину, яка живе на зарплату, це мало турбує. Нічого, окрім подиву у мене це не викликає. Хоча чого дивуватися, якщо все керівництво адміністрації виявилося в цьому списку”.

Михайло Федотов, голова Ради з прав людини:

«Ніяк не припускав, що вони просто візьмуть списки радників і помічників президента і всіх туди включать. Я думав, вони проведуть якусь аналітичну роботу. Все це рецидив холодної війни. На жаль, в обох країнах є «інваліди холодної війни» - політики і політологи, у яких голова повернута в минуле. Я зустрічав таких по обидва боки Атлантики. Це ті, хто підтримує конфлікт між нашими країнами і годується з нього. Для них все це, як шахова гра, зараз США зробили свій хід».

Герман Клименко, радник президента з питань розвитку інтернету:

“Що стосується мене, я в жахові! А якщо серйозно, мене ще два роки тому, коли я почав займатися імпортозаміщенням, попереджали, що якщо ти дивишся в безодню, то і безодня подивиться в тебе. Очікував, що раніше “прилетить”.

Андрій Кібіт, прес-секретар губернатора Петербурга Георгія Полтавченка:

«Полтавченко вважає, що «...потрапляння його прізвища в «рейтинг впливовості російських керівників» говорить про визнання заслуг перед Росією і Петербургом і свідчить про зростання вкладу міста в російську економіку... »

Віктор Зубков, глава ради директорів "Газпрому":

“Вони і так постійно тиснуть весь час. Ви ж бачите - і переговори з поляками, з прибалтами. Але нічого, витримаємо”.

Ірина Ярова, віце-спікер Держдуми:

“Санкції - це зашморг на міжнародний бізнес, в тому числі і бізнес Європи. Тепер США вводить систему, мета якої не приховується - це система стримування інших і переваг тільки для однієї країни. Америка відкриває економічну Гуантанамо для бізнесу по всьому світу”.

Іншими словами, аргументи очікувані — нічого несподіваного.

“Нам все рівно, бо в нас нічого нема, ми - як церковні миші... Що людям — то й мені... То не нам, то європейцям ви солі на хвоста насипали... Це визнання мого таланту..”. Бла-бла-бла...

Зберігають відносний спокій лише окремі із 96 кремлівських олігархів (за словами віце-прем’єра РФ Аркадія Дворковича “соціально-відповідальні бізнесмени ...») - ці не паряться.

Ірина Вінер-Усманова (дружина бізнесмена Алішера Усманова): “Він (Усманов) взагалі не париться, продовжує працювати”.

Володимир Євтушенков, основний власник АФК «Система»: «Немає жодних ризиків, не бачимо їх».

За словами учасників торгів на Московській фондовій біржі, ринок “не побачив” сьогодні в опублікованих списках нічого такого, щоб могло би безпосередньо вплинути на ринкові інструменти. Зокрема, США поки що мовчать про перспективи російського держборгу. Тому зниження основних індексів не досягло і піввідсотка.

"На ринку все виглядає досить буденно. На мій погляд, найстрашніші побоювання не виправдалися, включаючи, можливі санкції на держборг, - сказав Антон Анастасов з КІТ Фінанс Брокер. - Санкції і ці списки, в тому числі, виявилися переважно в “консенсусі” ринку. На мій погляд навіть краще за очікування ... Якби за цим стояло щось серйозне, ми б зараз побачили мінус 16 (відсотків), а не мінус один-два".

Вишенькою на торті стали стримані жарти Путіна про собаку і караван. На сьогоднішній зустрічі зі своїми довіреними особами він пожартував, що ображений тим, що його не включили в «кремлівську доповідь». «Прикро, слухай», - зреагував президент на питання одного з довірених осіб про ставлення до цієї доповіді. За його словами, Росія утримається від кроків: Москва зачекає розвитку подій, мовляв, там є ще якийсь секретний список, де прізвища із зірочками, тому треба ще з цим спочатку розібратися. «Ми не збираємося лізти на рожен, загострювати ситуацію. Ми хочемо і будемо терпляче вибудовувати відносини настільки, наскільки готова до цього інша сторона, американська, в даному разі. По суті, всіх нас, всі 146 мільйонів, занесли в якийсь список. У чому сенс таких дій, я не розумію”, - як завжди, клеїв дурника російський очільник.

Відома російська політологиня Лілія Шевцова (співпрацює з британською організацією Chatham House) пояснює наявну реакцію російської верхівки страхом за підрив її моделі виживання. Модель полягає у тому, що, бунтуючи проти Заходу, залишатися з ним на фінансовій пуповині - вивозити свою ренту з Росії і монетизувати її саме на Заході за допомогою західних лобістських структур.

Лілія Шевцова, російський полтолог
Лілія Шевцова, російський полтолог

“Кремлівська доповідь” припиняє механізм інтеграції російської еліти в американську економіку. Більш того, цей механізм руйнується і з іншої причини. Перебувають під загрозою лобістські структури на Заході, перш за все в Америці, які полегшували виведення грошей з Росії, переведення в готівку і відмивання російських грошей. Переживають усі, в тому числі і олігархи, аж ніяк не близькі до Кремля, про що свідчить несподіваний сплеск запитів про статус резидента, наприклад, на Мальті. Проблема в тому, що, очевидно, є страх того, що західна машина відмивання перестане працювати для всіх, починаючи з кремлівських олігархів і друзів Путіна і закінчуючи представниками середнього рівня”, - зазначає Лілія Шевцова.

Однак, залишаймося реалістами. Поки що не варто очікувати негайного розколу російської політичної еліти та тотального розчарування частини політичного класу щодо Путіна, як захисного механізму. Але загальна нервозність багато про що говорить.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-