Історична пам'ять накладає відповідальність за майбутнє - глава МЗС ФРН

Історична пам'ять накладає відповідальність за майбутнє - глава МЗС ФРН

Укрінформ
Історію повернути назад неможливо, але можливо не допустити повторення страшних її сторінок у майбутньому.

Про це в День пам'яті жертв націонал-соціалізму, який відзначається сьогодні в Німеччині, заявив міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Ніхто не може повернути колесо історії, але кожен з чітким баченням нагадування про нашу історію несе відповідальність за майбутнє, щодня заново», - сказав Габріель.

Дипломат зазначив, що і через 73 роки після звільнення в'язнів табору знищення Аушвіца (Освенціма) неможливо осягнути безмежну безодню злочинів націонал-соціалізму проти людства.

«Біль від того, що люди можуть зробити по відношенню до інших людей, горе і пам'ять про тих, хто був позбавлений своєї гідності, доведений до самого краю існування, зазнав переслідувань, мучеництва, приниження, вбивства, назавжди є частиною нас», - сказав німецький політик.

Читайте також: Суд залишив у в'язниці 96-річного "бухгалтера Освенцима"

Як йдеться в заяві глави МЗС Німеччини, в пам'ять жертв націонал-соціалізму виникає завдання: по всьому світу постати проти відчуження і ненависті, проти антисемітизму і всіх інших форм расизму і сприяти повазі прав людини, миру і примирення.

За словами Габріеля, німці абсолютно особливим чином зобов'язані тим, хто вижив і свідкам, тому що ці люди залишають свої історії подальшим поколінням нащадків як злочинців, так і їхніх жертв з тим, щоб нащадки могли винести з цього свої уроки.

«Ми маємо боротися із забуванням», - наголосив Габріель.

27 січня 1945 року був звільнений концтабір Освенцім. Цього дня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, а в Німеччині також - День пам'яті всіх жертв націонал-соціалізму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-