Збройові угоди: журналісти знайшли компромат на фінансиста Земана

Збройові угоди: журналісти знайшли компромат на фінансиста Земана

Дослідження
Укрінформ
Близька до президента Чехії і кандидата на другий строк Мілоша Земана людина може бути замішана в нелегальному збройовому бізнесі.

Про це йдеться в матеріалі Проекту з дослідження корупції й організованої злочинності – OCCRP.

"Дослідження, проведене OCCRP і партнерами, показує, що компанії, пов'язані з Ярославом Стрнадом, основним фінансистом кампанії Земана, займаються таємною багаторічною торгівлею з Балканами, частково за підтримки суперечливих місцевих діячів, один з яких знаходиться під слідством за злочинну діяльність", - йдеться в статті.

Її автори стверджують, що йдеться про ввезення в Чехію "десятків мільйонів" старих боєприпасів китайського і російського виробництва, що знаходяться на складі в Албанії (це підтвердили і представники компанії). А також про скуповування застарілих збройових заводів-банкротів за втратними цінами. Зокрема, в останні роки фірми чеського магната купили нефункціонуючий македонський завод з виробництва боєприпасів, а останнім часом - завод, який випускає військові компоненти в сусідній Сербії. В угодах брали участь, принаймні, дві фігури, пов'язані із Сашо Михалковим, могутнім колишнім македонським шпигуном, який нині знаходиться під судом за незаконне прослуховування телефонних розмов, фальсифікацію виборів і тортури, йдеться в публікації.

Читайте також: Вибори в Чехії: суперник Земана стане об'єктом дезінформації – експерт

Крім того, у фокус уваги журналістів потрапила і STV Group, ще одна чеська фірма на чолі з бізнесменом Мартіном Дрдою, яка придбала більш як 30 мільйонів одиниць боєприпасів з албанських запасів.

З якою метою компанії, контрольовані Стрнадом і Дрдою, здійснювали ці закупівлі, незрозуміло, визнають журналісти. Вони припускають, що це може бути перепродаж. Самі згадані компанії стверджують, що поставляють свій товар у країни ЄС, що, проте, навряд чи можливо, оскільки серйозні покупці не купуватимуть старий мотлох радянського зразка, а приватним такі кількості не потрібні. Автори розслідування вважають, що кінцевими пунктами призначення можуть бути гарячі точки на Близькому Сході та в Африці, але визнають, що достатніх підстав стверджувати це з упевненістю, у них немає.

Фото: АР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-