Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Заяви угорських політиків у ПАРЄ про автономію нацменшини – небезпечні ігрища

Заяви угорських політиків у ПАРЄ про автономію нацменшини – небезпечні ігрища

Блоги
Укрінформ
За такими заявами, як угорська – приховані територіальні претензії, сепаратистькі заклики й заклики до федералізму

Під час обговорення в ПАРЄ резолюції про підтримку регіональних мов деякі угорські політики, просуваючи тему розвитку мов нацменшин, знову говорили, що найкраще для реалізації потреб нацменшин – автономія.

Цю тему деякі угорські та інші політики активно просувають. Вважаю дуже небезпечним, коли для внутрішньополітичних цілей, для мобілізації свого внутрішнього електорату політики використовують такі делікатні теми, як мова, захист культурних і гуманітарних потреб меншин й намагаються нав'язати свій порядок денний іншим. За такими заявами ховаються приховані територіальні претензії, сепаратистькі заклики й заклики до федералізму.

Це небезпечні ігрища, тому Україна буде чітко стояти на позиції соборності й єдності держави, держава зобов'язана підтримувати і демонструвати політику протекціоналізму для єдиної державної мови.

В той же час створювати всі умови для розвитку і функціонування мов нацменшин, але це не потребує ніяких автономій. Україна, нарешті, стає суб'єктом міжнародної політики, нарешті виробляє свою гуманітарну і культурну політику, захищає свою історію і право на самовизначення в майбутньому.

Для наших друзів і сусідів – це нова ситуація, не всім це пободається. Але нам своє робити. Така моя позиція.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-