Продовження німецької коаліціади: Шульц отримав мандат

Продовження німецької коаліціади: Шульц отримав мандат

Укрінформ
Соціал-демократи підтримали Велику коаліцію, але Меркель розслаблятися рано

Це був досить короткий – 4 з половиною години, – але вкрай емоційний з'їзд. У неділю Соціал-демократична партія Німеччини у Бонні повинна була прийняти рішення – підтримати чи відкинути ідею чергового коаліціювання з консервативним блоком на чолі з лідером Християнсько-демократичного союзу Ангелою Меркель.

І він його прийняв: 362 голосами «за» при 279 «проти» і один утримався делегати дали мандат на початок переговорів про формування уряду з ХДС та її сестринською партією – Християнсько-Соціальним союзом Хорста Зеєхофера.

Фото: Fietz
Фото: Fietz

ПОЛУМ'ЯНІ ПРОМОВИ І КРИЗА ДОВІРИ

Не така вже й сильна перевага, трохи більше 56% проти трохи менше 44%, однак і це успіх, оскільки заздалегідь прогнозувати результат голосування було справою вкрай невдячною – дуже сильні голоси у СДПН, які виступають проти союзу з консерваторами.

Лідеру партії Мартіну Шульцу під час майже годинної промови довелося застосувати все своє красномовство, щоб переконати однопартійців погодитися з необхідністю «зробити щось гарне для Німеччини і для Європи».

«Ми не мповинні бути в уряді за будь-яку ціну, це так. Але також правда й те, що ми не повинні бути за будь-яку ціну в опозиції», – закликав з трибуни червоного кольору політик, який сам особисто 24 вересня після оголошення результатів голосування на виборах до бундестагу поклявся не вступати більше в коаліцію з ХДС/ХСС. Так, визнав він, прийняття такого рішення далося дуже нелегко і йому, і його однодумцям. Але що ж робити, якщо сам федеральний президент Штайнмайєр (до речі, сам у минулому – член СДПН і міністр уряду Меркель) говорить, що треба...

Мартину Шульц
Мартін Шульц. Фото: dpa

Лідер есдеків наводив різні аргументи, апелюючи як до приватних історій «маленьких німців», так і до дзвінка президента Франції Еммануеля Макрона напередодні з'їзду. Згадка останнього викликала дещо дивну реакцію в залі - незрозуміле гудіння. Шульц, витримавши паузу, зауважив, що розуміє занепокоєння французького лідера. «Макрону потрібен сильний партнер у Європі», – заявив політик, підкресливши, що на Бонн (на з'їзд його партії) дивиться не тільки вся Німеччина, а вся Європа.

Але полум'яна промова «переконаного європейця» Шульца померкла у порівнянні з хвилею емоцій у виконанні Андреа Налес. Такому монологу могли б позаздрити маститі драматичні актори. Нова глава фракції СДПН у бундестазі та міністр в уряді Меркель загалом навіть не говорила, вона кричала, відчайдушно жестикулюючи у запалі, і обіцяла під час коаліційних переговорів «торгуватися до останньої можливості». Можливо, саме її слова переконали багатьох делегатів голосувати «за».

Андреа Налес
Андреа Налес. Фото: dpa

Про саму Налес вже деякий час говорять як про цілком можливу заміну Шульцу, обраному одноголосно і за загальної ейфорії лише у березні минулого року. Мартін явно не виправдав надій.

Розкол у найстарішій в Німеччині політичній партії, яка отримала свій найгірший в історії результат на вересневих парламентських виборах 2017 року, шириться. Це підтверджує і майже рівне голосування. Молодіжне крило СДПН виступає різко проти партнерства з консерваторами. «Йдеться про величезну кризу довіри до нашої партії. Божевільні повороти і наступні розвороти нашої партії після виборів коштують ще більше впевненості», – припечатав з трибуни лідер молодіжного крила Кевін Кюнерт. А це – майбутнє партії.

Хоч би що там було, будь-яке з недільних рішень для соціал-демократів гарним не стало б: підтримай вони входження в коаліцію – будуть звинувачені в слабкості; проголосуй вони проти – їх звинуватили б у небажанні рятувати країну у надзвичайних умовах. Виграють же в цій ситуації не суперники з числа традиційних партій, а популісти. Їм вся ця плутанина тільки на руку.

Кевин Кюнерт
Кевін Кюнерт. Фото: dpa

До речі, той факт, що СДПН, швидше за все, не очолить таки опозицію в бундестазі, означає, що ця роль дістанеться правопопулістській Альтернативі для Німеччини, яка зайняла 3 місце на виборах. Це не дуже хороша новина: найбільша опозиційна партія має досить широкі повноваження.

ОСТАННІЙ БАР'ЄР

У неділю більшість німців і багато європейців видихнули з полегшенням. Не всі, звичайно. Чимало й тих, кому хочеться змін, хто втомився від стабільності. Однак, таких все ж меншість.

Перевела дух, безсумнівно, і Ангела Меркель. Для неї, як ні для кого іншого, рішення з'їзду СДПН носить воістину доленосний характер. Число тих, хто звинувачує саме її у нездатності ось вже протягом 4 місяців (ніколи у Німеччині процес не тривав так довго) сформувати уряд, зростає. Якби відбулися нові вибори разом з необхідністю вступу в нові коаліційні переговори (оскільки жодна партія і наступного разу не отримає у парламенті абсолютної більшості), цілком може виникнути ситуація, коли потенційні партнери відмовляться вести переговори з нею як лідером партії ХДС.

Фото: dpa
Фото: dpa

Однак, розслаблятися фрау канцлерін поки зарано. Переговори щодо створення уряду розпочнуться негайно. Скільки вони триватимуть, сказати складно, у кращому випадку, обмежаться лютим. Але абсолютно точно те, що вони будуть непростими (це пообіцяла і Налес, і Меркель, яка, втім, більш гнучко сказала, що «основні пункти не підлягають перегляду, але окремі будуть додатково прописуватися»). У 28-сторінковому попередньому документі, підписаному уповноваженими перемовниками 12 січня, прописані лише основні моменти. Зараз же почнеться робота по суті, яка потребуватиме взаємних важких поступок.

Але і це ще далеко не кінець німецької коаліціади. Після того, як (і якщо) учасники переговорів домовляться, вже вся, майже 450-тисячна Соціал-демократична партія, повинна буде вивчити угоду і сказати своє слово. І саме воно буде остаточним.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Перше фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-