Зняття імунітету з Бабиша може підвищити його популярність у населення - експерт

Зняття імунітету з Бабиша може підвищити його популярність у населення - експерт

Укрінформ
Позитивне голосування в чеському парламенті з позбавлення лідера партії ANO Андрія Бабиша, який має в ній більшість, депутатської недоторканості, може ще більше підвищити його популярність у населення.

Така думка в коментарі Укрінформу висловив чеський експерт Якуб Мучка.

«В усякому разі, Андрій Бабиш може стати в очах своїх виборців (і їх кількість як і раніше зростає) «мучеником», і це може виявитися вирішальним під час можливих дострокових парламентських виборів», - вважає політолог.

За його оцінкою, результат п'ятничного голосування може на якийсь час стати серйозним ускладненням особисто для Андрія Бабиша, але не для його партії. Бабиш може повторити досвід лідера польської партії PiS Ярослава Качинського і просто піти на другий план, звідки продовжуватиме контролювати свою партію або навіть новий уряд, допускає Мучка. Він не виключає, що Бабіш «стане навіть ще агресивнішим в спробах поставити під питання незалежність юстиції та інших інститутів, що забезпечують верховенство права». Це можна зрозуміти з останніх слів прем'єра, кинутих перед оголошенням результатів голосування: «Це лише доводить, що ми живемо в країні, де можна легко замовити звинувачення», що Мучка схильний трактувати як те, що цей політик і бізнесмен може спробувати поставити правосуддя під свій контроль або ослабити його.

Співрозмовник агентства звернув увагу також на «дивовижний факт»: Бабишу досі так і не вдалося разом з президентом Мілошем Земаном об'єднатися в загальний блок з націоналістами і комуністами, які проголосували в п'ятницю як більшість. Втім, експерт допускає, що все ще попереду, і досі Бабиш просто настільки хотів влади, що не зробив їм (націоналістам і комуністам) достатньо привабливих пропозицій, тоді як ці партії в цілому не проти своєї участі в уряді ANO (Акції невдоволених громадян).

Читайте також: Парламент Чехії забрав у прем'єра Бабіша депутатську недоторканність

Як раніше повідомляв Укрінформ, 16 січня нижня палата парламенту Чехії висловила недовіру уряду Бабиша, після чого він подав у відставку, а 19 січня позбавила Бабиша і його першого заступника в ANO Ярослава Фалтинека депутатської недоторканості. «За» проголосували депутати всіх партій, крім присутніх 69 народних обранців від руху ANO (всього їх в парламенті представлено 78 з 200 депутатів). Бабиша підозрюють в махінаціях, пов'язаних з розподілом грантів ЄС. Президент Мілош Земан прийме відставку уряду Бабиша 24 січня

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-