StratCom ЄС vs російська деза: дискусії тривають

StratCom ЄС vs російська деза: дискусії тривають

Укрінформ
В умовах гібридної експансії Кремля «м'яка сила» ЄС потребує стратегічної рішучості у протистоянні російській пропагандистській машині

Завдяки тиску громадськості та окремих політиків проблематика вибудовування стратегічних комунікацій та системної протидії російській дезінформації починає обговорюватися на загальноєвропейському і національних рівнях Європейського Союзу. Цього тижня у Європарламенті пройшли дебати щодо впливу російської пропаганди на країни ЄС. Теми, які порушувалися у виступах більш як 120 депутатів, не просто актуальні, а встигли наболіти світовим урядам та суспільствам. За результатами обговорення депутати мають проголосувати резолюцію, текст якої – у процесі активної підготовки.

ЄВРОПАРЛАМЕНТ ВИМАГАЄ РІШУЧИХ ДІЙ: ЧИ ДОСЛУХАЮТЬСЯ?

Головні тези європарламентарів, оголошені на дебатах, були не новими. Вони вже неодноразово лунали та включені окремими розділами у прийняті раніше резолюції з питань агресивної Росії та на підтримку України.

Однак, цього разу було порушено питання саме про визнання систематичної, послідовної й навмисної агресивної дезінформаційної політики Москви.

Політичний голос Європарламенту є найбільш гучним у Європі, і він вимагає рішучих дій з боку інших керівних інституцій та національних урядів країн-членів у протидії агресивній російській пропаганді, кампаніям із дезінформації та підступним фейкам. Ця інформаційна складова є елементом широкого комплексу засобів та заходів розв'язаної Кремлем гібридної війни проти ЄС, НАТО, європейської і євроатлантичної спільноти загалом, включно з Україною.

Дуже емоційно висловила свою думку представник політичної групи європейських консерваторів та реформістів Анна Фотига. Польський парламентарій відзначила, що Європа повинна пам'ятати про ціну, заплачену за ігнорування небезпеки, яку становить Росія. Анна Фотига нагадала, що вимірюється вона жертвами серед українських дітей.

ЯК ДЕМОКРАТИЧНИЙ СВІТ ПОВИНЕН ЗУПИНИТИ ПУТІНА 

Громадські активісти та експерти іще більш рішуче відстоюють ідею системного протистояння російській пропагандистській машині. У листопаді 2017 року за ініціативи чеського аналітичного центру «Європейські цінності» була оприлюднена «Празька декларація». Документ, підписаний близько 70 експертами та політиками з 21 країни, критикує нерішучість ЄС у питаннях протидії агресивній Росії та дає сім рекомендацій, як «демократичний світ повинен зупинити Путіна».

«Агресивні дії Росії у сфері дезінформації стали безпрецедентними після завершення холодної війни», – наголошується у документі.

Окремо у декларації «дісталося» високому представникові ЄС у зовнішніх справах та політики безпеки Федеріці Могеріні. На думку підписантів, вона повинна відкрито назвати Росію головним джерелом ворожої дезінформації та вжити практичних кроків для усунення цієї загрози. Зокрема – через розширення можливостей створеної у березні 2015 року (через рік після початку агресії РФ проти України!) групи стратегічних комунікацій East STRATCOM, що діє у складі Європейської служби зовнішньої діяльності.

Відсутні стратегічні комунікації та плани протидії російській гібридній війні і у 12 пріоритетах, оголошених Могеріні на цей рік.

Тому не випадково, що «Празька декларація» була оприлюднена напередодні засідання Ради ЄС на чолі з Могеріні, де одним із основних питань порядку денного стало обговорення стратегічних комунікацій.

Фото: Zina Saunders
Фото: Zina Saunders

РОСІЯ – ЧЕМПІОН! ІЗ БРЕХНІ

На тлі об'єктивної думки, що Європа «проспала», запізнилася, виявилася не готовою реагувати на кремлівську гібридну війну, було б несправедливо стверджувати, що керівництво ЄС і окремі національні уряди взагалі над проблематикою не працюють. Проте поступки незначні, і – під постійним тиском експертного середовища та окремих політиків. Однак, поступово з'являється усвідомлення того, що має бути чітка і послідовна політика зі стратегічних комунікацій та протидії російській дезі. 

Нарешті вищезгаданий East StratCom отримає окремий бюджет, хоча минулого року Рада ЄС заблокувала таку пропозицію Європарламенту.

«На жаль, деякі національні уряди країн-членів не усвідомлюють важливості ефективних стратегічних комунікацій, не вбачають загрози у цій сфері з боку Росії, а відтак – не вважають за доцільне брати у цьому участь», – розповів наближений до стратегічних комунікацій європейський дипломат.

Водночас із кінця минулого року була удосконалена структура групи, до складу якої входять лише 10 співробітників. Вони розподілені на східний, південний напрямки, а також на регіон Західних Балкан. При цьому основним залишається саме східний.

Попри відсутність належного фінансування з бюджету ЄС, результати діяльності East StratCom заслуговують на повагу. Зокрема, станом на листопад 2017 року експерти групи за сприяння створеної мережі волонтерів виявили, проаналізували та розповіли громадськості про 3,5 тис. випадків російської дезінформації. З таким результатом Росія може упевнено претендувати на перемогу в чемпіонаті світу з брехні. 

Цього тижня East StratCom відзначає активність кремлівських пропагандистів у поширенні фейків про те, що населення України, мовляв, вимирає через «епідемії» та забруднення території. Серед інших викидів дези про Україну, поширених нещодавно, йшлося про «участь в атаках проти мирного населення у Сирії», «примус українців у Польщі працювати лише за їжу», «стрімке вимирання населення України через брак коштів на життя», «прихід до влади в Україні неонацистів» тощо.

Марія Габріель
Марія Габріель

СТОП-ФЕЙК ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ: ЧЕКАЄМО НА СТРАТЕГІЮ

І ще про одну ініціативу Євросоюзу у боротьбі з дезінформацією. Йдеться про розробку стратегії протидії фейкам в електронних медіа та соціальних мережах. Над документом, який має бути представлений вже навесні, нині працює група експертів високого рівня. «Фейкова інформація загрожує репутації ЗМІ, а також загрожує нашій демократії й демократичним цінностям. Тому ми повинні за участі всіх опрацювати механізм, який дозволить виявляти фейкову інформацію та обмежувати її поширення», – пояснила єврокомісар із цифрової економіки Марія Габріель.

Але й тут, представляючи ініціативу, в ЄС дипломатично ухиляються прямо називати саме Росію джерелом таких фейків, зокрема, й через створення тисяч фіктивних акаунтів та мереж кремлівських ботів.

Отож, проблем і суперечностей залишається ще багато. Повільна бюрократична машина ЄС лише нещодавно частково усвідомила те, що зробити слід було ще позавчора, та ще залишає надію Кремлю досягнути своєю агресивної мети: зруйнувати європейські цінності, розділити європейські суспільства, знищити Україну. Адже лише за такого результату нинішній господар Кремля та його оточення можуть залишатися при владі й продовжувати шантажувати Європу і світ.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-