Російський

Російський "екстреміст" Гальперін не визнає провину

Укрінформ
Активіст російської "Нової опозиції" Марк Гальперін, обвинувачений у закликах до екстремізму, на слуханнях у Нагатінському райсуді Москви відмовився визнати провину.

Про це повідомляє портал "Грани.ру". 

"У суді Гальперін заявив, що не визнає провину", - йдеться в повідомленні.

Згідно з фабулою справи Гальперін у серпні і вересні 2016 року на Красній площі записав відеоролики під назвами "Ми набуваємо бойової готовності на вулицях" і "Моя відповідь РЕН ТВ - Майдану бути". Потім за допомогою журналістки Ольги Сапронової активіст розмістив ці записи на YouTube-каналі "Градус.ТВ".

Адвокат Олексій Ліпцер подав клопотання про припинення справи, зазначивши, що Гальперін особисто відеоролики в інтернеті не розміщував. Але суддя Наталія Борисенкова клопотання відхилила.

У суді також з'ясувалося, що донос на Гальперіна написав якийсь Володимир Каверін, а в списку свідків обвинувачення записані активісти прокремлівського руху SERB Ігор Бекетов (Гоша Тарасевич) і Олександр Петрунько.

Читайте також: У Росії активіста Гальперіна “зачинили” вдома до 3 серпня

Справу проти Гальперіна було порушено в 2016 році, проте відомо про неї стало 7 лютого минулого року. Тоді активіста було затримано і допитано в якості свідка. Допит був пов'язаний з тим, що активіст у своїх відеороликах нібито закликав до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії. Офіційні обвинувачення Гальперіну висунули 15 червня і відправили під домашній арешт. З Гальперіна, як і в подальшому з адвоката Ліпцера, взяли підписку про нерозголошення.

Активісту висунуто обвинувачення за частиною 2 статті 280 Кримінального кодексу (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, здійснені з використанням ЗМІ або інтернету). Максимальне покарання передбачено у вигляді п'яти років позбавлення волі.

Це вже друга справа Гальперіна. Першу було відкрито 16 січня 2015 року за статтею 212.1 КК (неодноразові порушення на мітингах). У активіста було взято підписку про невиїзд. Однак у подальшому слідство у цій справі призупинили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-