Міжнародні правозахисники вимагають звільнити голову чеченського

Міжнародні правозахисники вимагають звільнити голову чеченського "Меморіалу"

Укрінформ
Провідні міжнародні правозахисні організації зажадали від російської влади негайно звільнити голову чеченського "Меморіалу" Оюба Тітієва та припинити перешкоджати роботі правозахисників у республіці.

Про це повідомляється на сайті Amnesty International

"Влада (Росії. - Ред.) повинна негайно звільнити Тітієва, зняти звинувачення проти нього та припинити перешкоджати роботі правозахисників у Чечні", - йдеться у зверненні.

Серед організацій, що зробили таку спільну заяву на сайті Amnesty International, Міжнародна федерація за права людини, Норвезький Гельсинський комітет, Human Rights Watch і Front Line Defenders.

Читайте також: Родичів глави чеченського "Меморіалу" поліцейські вигнали з дому

"Тітієв не повинен перебувати під вартою, де, як ми побоюємося, його здоров'я і безпека знаходяться під загрозою", - сказав Г'ю Вільямсон, директор Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії.

Нагадаємо, за даними Правозахисного центру, оперативні співробітники Курчалоєвського відділу поліції, намагаючись схилити Оюба Тітієва до самообмови, 9 і 10 січня у розмовах з ним неодноразово погрожували «серйозними неприємностями» його родичам.

Тітієв був затриманий напередодні дорогою на роботу і доставлений до Курчалоєвського відділення поліції. До нього кілька годин не пускали адвоката. У другій половині дня в МВС республіки повідомили, що правозахисника підозрюють у зберіганні 180 грамів речовини "із запахом марихуани". Сам затриманий заперечує провину.

За даними "Новой газеты", Оюбу Тітієву неодноразово погрожували у зв'язку з його правозахисною діяльністю на території Чечні. Він очолив місцеве представництво "Меморіалу" після того, як його попередниця Наталя Естемірова була вбита влітку 2009 року.

Держдепартамент США і комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс закликали російську владу звільнити Тітієва. У німецькому уряді висловили стурбованість у зв'язку з його арештом.

Правозахисна організації Human Rights Watch закликала міжнародних партнерів Росії висловити обурення переслідуванням голови "Меморіалу" в Чечні Оюба Тітієва та вимагати від російської влади втрутитися в ситуацію для його звільнення.

Як повідомлялося в четвер, у чеченському селі Курчалой поліцейські погрожували і вигнали з будинку родичів затриманого Тітієва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-