Японія висловила протест Китаю через кораблі біля спірних островів

Японія висловила протест Китаю через кораблі біля спірних островів

Укрінформ
Японія в четвер, 11 січня, висловила протест Китаю після того, як військовий корабель КНР був виявлений у водах біля спірних островів у Східнокитайському морі.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми хочемо наполегливо закликати Китай не робити нічого, що заважає поліпшенню двосторонніх відносин", - сказав на прес-конференції головний секретар кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суга.

Як зазначається, китайський фрегат був помічений у водах, суміжних з територією Японії навколо островів Сенкаку, повідомляє японське міністерство оборони. Однак корабель не входив до територій Японії.

Крім того, у середу та четвер у тому ж районі був помічений невідомий іноземний підводний човен.

Читайте також: Помилкове попередження про сильний землетрус викликало паніку в Японії

Посла Китаю викликали до японського МЗС, де висловили стурбованість щодо інциденту. Китайський чиновник заявив, що його країна відкидає критику Японії, оскільки кораблі КНР "мають повне право діяти в територіальних водах, які Китай називає своїми".

Як відомо, у 1968 року Економічна комісія ООН на Далекому сході (ECAFE) виявила в акваторії островів Сенкаку підводні нафтові родовища. Це викликало інтерес китайської сторони, яка з 1971 року почала заявляти претензії на них. 1978 року китайські рибалки незаконно проникли в японські територіальні води островів, що спричинило дипломатичну кризу між Японією та КНР. Так само тайванська Республіка Китай висунула японському уряду територіальні претензії. У 1990-х роках в акваторії Сенкаку були знайдені газові родовища.

Основний аргумент обох китайських держав на володіння островами - китайці є першовідкривачами островів. Сенкаку зазначені на китайських мореплавних картах 16 століття як острови між Китаєм і Рюкю. Японія заперечує ці аргументи, посилаючись на те, що карти не зазначають приналежності островів до Китаю; острови намальовані на них як орієнтир для мореплавців. Японська сторона наголошує, що за міжнародним правом вона встановила свій суверенітет над островами 1895 року, оскільки вони були нічийними. Крім того, японський суверенітет над островами гарантований Сан-Францизьким мирним договором 1951 року та актом повернення островів Японії американцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-