Криза біженців: Будапешт готовий говорити з Берліном, але не імпортувати проблеми

Криза біженців: Будапешт готовий говорити з Берліном, але не імпортувати проблеми

Укрінформ
Німеччина й Угорщина готові розвивати і поглиблювати двосторонні відносини попри розбіжності по ряду питань, а також зміцнювати Євросоюз.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель перед переговорами у Берліні з угорським колегою Петером Сійярто, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Ми не хочемо розколу між Північчю і Півднем, між Заходом і Сходом. І щоб такого не сталося, треба говорити один з одним", - сказав Габріель.

За його словами, незважаючи на численні дебати між німецькими й угорськими політиками, обидва міністри розуміють один одного дуже добре і обоє усвідомлюють те, наскільки тісними є відносини між двома країнами в різних сферах, у тому числі й у сфері економіки.

"Звичайно, є розбіжності... наприклад, у тому, що стосується ставлення Угорщини до біженців. Ми, безумовно, по-різному бачимо те, що є "Європейським завданням" і що є національним. Незважаючи на це, я вважаю, Європа тим і живе, що може дозволити собі мати такі різні уявлення і обговорювати їх з великою відкритістю і колегіально, оскільки ми знаємо, що в кінцевому підсумку ми тільки разом, у спільній Європі зможемо мати гарне майбутнє", - сказав глава німецької дипломатії.

Сійярто у свою чергу зазначив, що "останнім часом у Європі і світі виникла зовсім нова ситуація. Тому Угорщина зацікавлена в посиленні ЄС і вважає, що Європа має для цього досить сил".

За його словами, всі країни-члени повинні докласти зусиль, щоб сприяти цій економічній силі, підвищенню конкурентоспроможності, що є "найголовнішим завданням". У цьому контексті глава МЗС Угорщини відзначив роль співпраці держав "Вишеградської четвірки" та Німеччини.

"Ми в Угорщині бачимо це таким чином, що вісь європейського економічного співробітництва поступово зміщується до Східної Європі", - заявив Сійярто, зауваживши, що торгівля між ФРН і V4, де зараз головує Угорщина, зростає більш високими темпами, ніж між Німеччиною і Францією. Що стосується угорської-німецької торгівлі, то вона, за словами міністра, який раніше був послом своєї країни в ФРН, побила всі рекорди.

Читайте також: Польща вірить, що Угорщина "захистить" її від санкцій ЄС

Водночас, визнав угорський міністр, є сфери, де думки двох країн розходяться. У першу чергу - з проблеми міграції. В даному питанні особливе значення має захист зовнішніх кордонів, зазначив Сійярто.

"Ми хочемо зберегти Шенгенську систему, ми вважаємо, що ЄС має ухвалити спільне рішення про те, хто може приїжджати в Європу, а хто ні. І треба вирішувати проблеми, а не дозволяти, щоб проблеми імпортували нам", - заявив глава МЗС Угорщини. З німецьким колегою він згоден у тому, що обговорювати це треба цивілізовано, і Угорщина готова до такого обговорення, але тільки якщо воно ґрунтуватиметься на фактах, підкреслив Сійярто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-