Кремлівська пропаганда вигадала

Кремлівська пропаганда вигадала "ПВК Туран" у Сирії

Розслідування
Укрінформ
Так звана приватна військова компанія "Туран", у складі якої нібито воюють в Сирії мусульмани-вихідці з країн колишнього СРСР, є вигадкою і інсценуванням одного з кремлівських пропагандистів в Сирії Олега Блохіна.

Про це йдеться в розслідуванні групи розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

"Зібраної нами інформації достатньо, щоб з упевненістю стверджувати, що так звана "ПВК Туран" - не реальне збройне формування, а плід великої містифікації, створеної переважно силами однієї людини - кореспондента ANNA News і "Російської Весни" Олега Блохіна", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що прообразом для "віртуальної" ПВК, швидше за все, стали радянські "мусульманські батальйони" часів Афганської війни, а "моделями" для фотографій нібито бійців "Турана" - сам Блохін і, ймовірно, його друг - телеоператор Олександр Ричков.

"Немає жодних даних про командування цієї ПВК, місце підготовки, загиблих бійців чи їхніх родичів - тобто всіх даних, які в достатку є про реально існуючу "ПВК Вагнера", - зазначили в CIT.

Водночас розслідувачі зазначають, що за допомогою відкритих джерел було неможливо з'ясувати, кому і навіщо знадобилася ця містифікація "ПВК Туран", створена кремлівською пропагандою.

Читайте також: "Вагнер" залишив у Сирії 210 "двохсотих" і втричі більше "трьохсотих" — Гіркін

Як повідомляла раніше Служба безпеки України, Кремль використовує так звані приватні військові компанії, найбільш відомою з яких є угруповання "Вагнера", для ведення бойових дій не тільки в Україні, а й у Сирії. За словами голови СБУ Василя Грицака, цей проект російських спецслужб дає можливість кремлівським політикам впевнено говорити на публіку і міжнародному співтовариству фрази "їх там немає" або "ми їх туди не посилали".

За оцінками Служби до "ПВК "Вагнера" входять понад 5000 осіб. Бойовики нібито приватної угруповання проходять підготовку на базі військової розвідки Генштабу ЗС Росії.

Фото з сайту citeam.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-