Прапори новообраних країн Радбезу вперше підняли в ООН

Прапори новообраних країн Радбезу вперше підняли в ООН

Укрінформ
Цього тижня за ініціативою Казахстану вперше в історії в штаб-квартирі ООН відбулася урочиста церемонія підняття прапорів новообраних шістьох непостійних членів Ради Безпеки - Кот д'Івуара, Екваторіальної Гвінеї, Кувейту, Нідерландів, Перу й Польщі.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

"На початку цього тижня Рада Безпеки ООН зібралася у новому складі. 31 грудня завершилися повноваження шістьох непостійних членів цього органу, обраних на два роки, - Єгипту, Італії, Сенегалу, України, Уругваю й Японії. Їх місця за столом Ради Безпеки зайняли Кот д'Івуар, Екваторіальна Гвінея, Кувейт, Нідерланди, Перу і Польща", - відзначається у повідомленні. 

У січні в Раді Безпеки головує Казахстан. І церемонію підняття прапорів провів постійний представник Казахстану Кайрат Умаров. У ній взяли участь постійні представники всіх шістьох нових непостійних членів Ради. Вони встановили свої прапори біля залу Радбезу поруч з прапорами п'ятьох постійних членів і чотирьох раніше за обраних непостійних. У попередні роки прапори непостійних членів Ради виставляла й міняла служба протоколу без офіційної церемонії.

Читайте також: Шість країн тимчасово увійшли до Радбезу ООН

Як підкреслив Кайрат Умаров, "це нововведення - офіційна церемонія - має особливий сенс і повинно стати щорічною традицією Ради". Постійний представник Екваторіальної Гвінеї заявив, що його делегація закріпить цю інновацію і повторить церемонію під час свого головування в Раді Безпеки в січні наступного року.

Раніше цього тижня Кайрат Умаров представив програму роботи Ради на січень. Він повідомив, що 18 січня відбудеться засідання високого рівня за участю президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва на тему "нерозповсюдження зброї масового знищення: заходи довіри". У Раді пройдуть також дебати міністерського рівня щодо Центральної Азії й Афганістану.

Рада Безпеки складається з п'ятнадцяти членів. Велика Британія, Китайська Народна Республіка, Франція, Російська Федерація і Сполучені Штати Америки є постійними членами Ради. Десять непостійних членів обираються Генеральною Асамблеєю на два роки - по п'ять щороку. Але цього року була заміна шістьох, оскільки Італія й Нідерланди розділили дворічний термін повноважень між собою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-