Прем'єр Литви пояснив свою тезу про поновлення політичних контактів з РФ

Прем'єр Литви пояснив свою тезу про поновлення політичних контактів з РФ

Укрінформ
Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс роз'яснив свою тезу про необхідність відновити політичні контакти з Москвою тим, що для здійснення дієвої політики потрібні комунікаційні канали.

Про це прем'єр написав в соціальній мережі Facebook, повідомляє Delfi.lt.

"Росія - складний сусід. Проте для дієвої політики потрібні комунікаційні канали. Зараз їх по суті немає. Ми говоримо, що вони мають бути створені. Повинен відбуватися двосторонній діалог. Нам не слід боятися сказати правду - і сказати її прямо в очі. Наша сила - в сміливому і відкритому формулюванні чіткої позиції", - підкреслив прем'єр.

Він зазначив, що Литва - єдина з держав-членів Євросоюзу, яка не підтримує з Росією ніяких робочих контактів на політичному рівні.

"Пряме і принципове спілкування краще його повної відсутності. Такої позиції дотримується навіть організація НАТО, яка зміцнює свій східний фланг, зберігаючи при цьому комунікаційні канали з Росією", - заявив Сквeрняліс.

При цьому він підкреслив, що Литва "ніколи не визнавала і не визнає незаконну окупацію Криму", а Мінські угоди про перемир'я на Сході України "чекають своєї реалізації".

"Ми не розглядаємо і не говоримо про перегляд політики санкцій відносно Росії. Це погоджена позиція ЄС, і доки не зникли підстави, через які санкції було введено, не може бути ніякої мови про їх пом'якшення та їх відміну", - сказав литовський прем'єр.

Читайте також: У Сеймі Литви заявили про неможливість змін у відносинах з Москвою

Він також завірив, що Україна залишається для Литви найважливішим партнером. "Територіальна цілісність України має бути відновлена. Успіх України - це наш успіх. Успіх України може стати прикладом для Росії. Литва підтримує і надалі у міру своїх можливостей підтримуватиме цього виняткового важливого для нас стратегічного партнера", - сказав прем'єр-міністр.

Як приклад такої співпраці він навів прийняте литовським урядом у кінці минулого року рішення про передачу Україні зброї і боєприпасів більш ніж на 2 млн євро.

"Ми підтримуємо Україну в усіх міжнародних організаціях, висловлюємося за європейську перспективу для цієї держави, надаємо допомогу, у тому числі і зброєю. Уряд у кінці грудня прийняв відповідне рішення. Литва ініціює так званий "план Маршала" для України з метою простимулювати структурні реформи в цій країні", - підкреслив литовський прем'єр.

Цей запис в Facebook прем'єр зробив після того, як його інтерв'ю, що вийшло на телеканалі LNK, отримало суперечні оцінки. В ході телепередачі він заявив про доцільність встановити цього року контакти з представниками російської влади, підкресливши при цьому, що одночасно не можна відмовитися від стратегічних позицій по Україні.

А президент Литви Даля Грібаускайте раніше сказала, що Вільнюс буде готовий до тіснішої співпраці з Москвою, коли Росія змінить свою політику.

Як відомо, з часу анексії Криму в 2014 році і досі Литва не провела ніяких зустрічей з високопоставленими представниками Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-