Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Усіх ФСБ-шників пропустимо через відбитки пальців. Куди дує вітер із Москви?

Усіх ФСБ-шників пропустимо через відбитки пальців. Куди дує вітер із Москви?

Блоги
Укрінформ
Відносно заяви ТАСС від 26 грудня 2017 року

Щоб ні в кого не виникло ілюзії на фоні радісної події по обміну заручниками, що в поведінці Росії щось змінилося на краще, МЗС РФ рівно за день до обміну робить заяву і остаточно оголює свою позицію по війні на Донбасі.

Відносно миротворчої місії ООН – миротворці можуть бути тільки охоронцями патрулів СММ ОБСЄ. Тобто ніякими миротворчими справами вони займатися не повинні. Будуть просто бодігард, і не більше. А патрулі СММ ОБСЄ згідно її мандату можуть тільки спостерігати, фіксувати і верифікувати те, що вони бачать, і ні в якому разі ні в що не втручатися – це означає, що ніякої миротворчої місії не буде. До того ж патрулі СММ ОБСЄ сьогодні дуже серйозно обмежені в свободі пересування на тимчасово окупованих територіях, не кажучи вже про зону вздовж українсько-російського державного кордону. Сподівання на те, що бойовики раптом відкриють їм доступ до всієї території й до будь-яких об'єктів – це дитяча ілюзія. Тобто все буде так, як є зараз, – тільки з особистими охоронцями патрулів СММ ОБСЄ – максимальне обмеження в їх пересуванні й ніякого доступу до кордону.

Друга давня, але підтверджена в заяві позиція Росії. Україна має вийти на прямі переговори з лідерами ОРДЛО і про все домовлятися з ними. Тобто, у вас там громадянський конфлікт, от і самі домовляйтеся. А всі санкції проти Росії мають бути скасовані.

Відносно виходу Росії із СЦКК знову наводиться ряд надуманих проблем про умови праці і т.п. До речі, умови проживання і взагалі побуту, безпеки абсолютно однакові, як і для наших військових. Але в заяві є ключова фраза, яка стосується того, як Росія бачить майбутній статус російських військових в складі СЦКК: "Это должен быть международно утвержденный кодекс отношения к нашим офицерам".

Ось де собака зарита – в "международно утверждённом кодексе". Тобто в якомусь спеціальному кодексі, затвердженому в ООН. А де ж іще? Це ж не сфера ОБСЄ. Тобто де-факто мова йде про статус миротворців. Чи чого? А наші військові в складі СЦКК також повинні мати якийсь міжнародно затверджений кодекс, чи ні? На своїй території? Навряд чи. Тобто російські військові повинні мати такий статус (кодекс), а українські – ні. Відчуваєте, куди дує цей вітер із Москви. Уважно прочитайте повідомлення ТАСС.

FB

*     *     *

Ну, вот ! Теперь уже лично и Госсекретарь США Тиллерсон просит (!) министра Лаврова вернуть военных РФ в СЦКК. А они в ответ снова "международно утверждённый кодекс". Но есть и небольшое добавление. В Минске о нём не раз шёл разговор. С 1 января 2018 года российским офицерам, вьезжающим по ротации на территорию Украины в СЦКК, нужно будет как и всем другим гражднам РФ, оставлять нашим пограничникам отпечатки своих пальцев.

Казалось бы, и что тут такого. Ну да, это если ты просто гражданин или даже просто военный. А если ты сотрудник какой либо спецслужбы и, как говорится, едешь под каким то прикрытием. Ведь отпечатки пальцев привязываются к фамилии и к фотографии. А кто знает, куда и когда ещё тебе придётся выезжать за пределы России по делам службы в будущем. И кто знает с кем Украина может поделится этой базой данных.

Ведь ротационный период для российских офицеров где-то 3-4 месяца. Это около 300 человек в год нужно засветить, привязав их к отпечаткам пальцев и фотографии. А вьезжать и выезжать можно только организованно и только через КПП госграницы и только в Харьковской области.

Посмотрите, как аккуратно припрятана эта "мелочь" в последнем предложении предпоследнего абзаца: "... одной из причин сворачивания работы российских военнослужащих стало нежелание Киева делать уступки в урегулировании порядка их въезда в страну".

Евгений Марчук
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-