Міноборони Литви заявляє про загрозу безпеці від Kaspersky Lab

Міноборони Литви заявляє про загрозу безпеці від Kaspersky Lab

Укрінформ
Литовський уряд дійшов висновку, що програмне забезпечення російської компанії Kaspersky Lab створює потенційну загрозу безпеці країни.

Таку позицію уряд країни сформулював на нараді, повідомляє сайт Міністерства оборони Литви.

"Ми зобов'язані забезпечити кібернетичну безпеку держави, тому рішення уряду є своєчасним і прийняте з урахуванням оцінки загрози та уразливості. Одночасно з іншими державними відомствами ми співпрацюватимемо у пошуку відповідних рішень та заходів", - сказав заступник міністра оборони Едвінас Кярза.

Він також відзначив, що хоча рішення діє тільки відносно критичної інфраструктури - систем енергетики, фінансів, транспорту та інших секторів - і керівників громадським сектором, приватні підприємства повинні індивідуально оцінити можливі ризики використання програмного забезпечення.

Після оцінки інформації, наданої литовськими розвідувальними органами з метою усунення "потенційної загрози національній безпеці країни",  найближчим часом керуючі інформаційними структурами і ресурсами державного значення повинні замінити це програмне забезпечення на інше - безпечне. Також планується внести уточнення в Закон про кібербезпеку.

Читайте також: "Kaspersky Lab" у держструктурах США тепер заборонений законом

Про загрози антивірусного забезпечення раніше згадував в інтерв'ю глава литовського Департаменту держбезпеки Кястутіс Яунішкіс: "Америка довела, що це іграшка в руках російської адміністрації, вона здійснює роль не лише приватної компанії, але іноді діє мало не як сателіт адміністрації (президента РФ Володимира - ред.) Путіна. Вже тільки ці факти повинні змусити замислитися усіх, хто використовує антивірусні програми або якесь інше програмне забезпечення Kaspersky".

Як повідомлялося, 18 вересня Сенат США проголосував за заборону використання програмного забезпечення Kaspersky Lab федеральними установами, зіславшись на те, що ця компанія може бути інструментом Кремля і загрозою для національної безпеки. Ця поправка надала законодавчу силу рішенню адміністрації Дональда Трампа, яке зобов'язувало раніше усі цивільні держустанови видалити софтвер Касперського зі своїх інформаційних мереж.

Пізніше стурбованість за свою інформбезпеку у зв'язку з використанням Kaspersky Lab висловлювали й інші країни, зокрема Велика Британія. На початку грудня британський уряд випустив попередження про ризики для безпеки при використанні російського антивірусного програмного забезпечення Kaspersky Lab.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-