У Пітері та Москві відбулися пікети на підтримку кримських татар

У Пітері та Москві відбулися пікети на підтримку кримських татар

Укрінформ
Цивільні активісти Петербурга провели щомісячну серію пікетів на підтримку кримських татар ввечері 18 грудня (на згадку про депортацію кримських татар 18 травня 1944 року).

Про це повідомила у фотозвіті на акаунт "Стратегія-18. Петербург на підтримку кримських татар" у Facebook координатор акції Ольга Смірнова.

"У Санкт-Петербурзі відбулися пікети на підтримку кримських татар в рамках "Стратегії-18", - повідомляє Смірнова.

Під час пікетів, проведених у самому центрі міста, на Невському проспекті, згадувалося про те, що під час затримання 23 листопада загинула 83-річна легендарна активістка кримськотатарського національного руху Верджіє Кашка, були арештовано і відправлено в СІЗО чотирьох осіб: Бекіра Дегерменджі, Кязіма Аметова, Асана Чапуха і Руслана Трубача, а також про те, що в СІЗО у 54-річного Бекіра Денгерменджі і 67-річного Асана Чепуха різко погіршав стан здоров'я. 

Символічно також те, що саме 18 грудня відбулося відразу 76 адміністративних процесів над кримськими татарами, які проводили одиночні пікети, плюс судове засідання у справі "26 лютого", де судили Мустафу Дегерменджі (сина Бекира Дегеремжі) та Алі Асанова. Кримськотатарські активісти назвали це так: "Всекримський адміністративний судний день".

Також перераховувалися інші приклади репресій. У Сімферополі 4 грудня на виїзному засіданні Ростовський окружний військовий суд продовжив арешт фігурантам "ялтинської справи Хизб ут-Тахрир" до 27 травня 2018 року. Арешт продовжили Мусліму Алієву, Еміру-Усєїну Куку, Вадиму Сируку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову і Арсену Джеппарову (їм загрожує до 20 років позбавлення волі). У Криму починається судовий процес над кримським татарином з Феодосії Сулейманом Кадировим, який написав у коментарі у Facebook, що Крим - це Україна, і тепер звинувачується у сепаратизмі. Попереднє засідання відбулося у закритому режимі 11 грудня, перше засідання по суті справи призначено на 20 грудня.

Читайте також: Судовий конвеєр окупантів оштрафував за день 46 кримських татар

В останні кілька місяців пікети в рамках "Стратегії-18" проходять і в Москві. Активісти тримали в руках плакати з вимогою припинити переслідування кримських татар, звільнити Володимира Балуха, фігурантів "справи Олега Сенцова" та інших кримчан, а також журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-