Євросуд стягнув із Росії €48 тисяч за смерть затриманого в поліції

Євросуд стягнув із Росії €48 тисяч за смерть затриманого в поліції

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав уряд Росії виплатити 48 тисяч євро Фаніє Хайрулліній, чоловік якої помер 15 років тому в лікарні, куди був доставлений з будівлі Тукаєвського РВВС Татарстану.

Про це повідомляється на сайті Європейського суду.

"Держава-відповідач має виплатити заявникові впродовж трьох місяців з дати, коли рішення стане остаточним відповідно до пункту 2 статті 44 Конвенції, такі суми, що підлягають конвертації у валюту держави-відповідача по курсу, що діє на дату розрахунку: (I) 43 000 євро, (II) 3 000 євро, (III) 2 000 євро", - говориться в рішенні ЄСПЛ.

Повідомляється, що Росія сплачує будь-які податки, які можуть бути нараховані відносно цих сум. Також уточнюється система нарахування і стягування відсотків у разі прострочення в оплаті.

ЄСПЛ визнав, що у справі Хайрулліної російська влада порушила право на життя і право на свободу й особисту недоторканність Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод.

Співробітники МВС стверджували, що Жавдат Хайруллін, затриманий як свідок у справі про вбивство, намагався накласти на себе руки. Проте правозахисники організації "Зона права" і Казанського правозахисного центру впевнені, що міліціонери інсценували самогубство, щоб приховати сліди тортур, яким він піддавався під час допиту. Розслідування справи про загибель Хайрулліна призупинялося і поновлювалося більш як 20 разів.

Читайте також: Адвокати Семени готують скаргу до ЄСПЛ на "пом'якшення вироку"

У 2009 році Хайрулліна відсудила 250 тисяч рублів (близько 7 тисяч євро) у Міністерства фінансів Росії в рахунок компенсації моральної шкоди за смерть чоловіка з вини невстановлених співробітників міліції.

На думку правозахисників, рішення ЄСПЛ може стати приводом для відновлення розслідування кримінальної справи. У МВС і Слідчому комітеті Татарстану історію 15-річної давнини поки що не коментують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-