У Москві скасували показ українського фільму про Донбас через погрози

У Москві скасували показ українського фільму про Донбас через погрози

Укрінформ
Організатори фестивалю документального кіно «Артдокфест» заявили, що були змушені відмовитися від показу українського фільму про війну на Донбасі під назвою «Війна заради миру».

Про це повідомляє сайт фестивалю.

Фільм викликав невдоволення прибічників сепаратистів і гібридних російських сил на українському Донбасі. Організатори спочатку перенесли показ до Чеського культурного центру в Москві.

"Навколо показу цієї картини в Москві деякими групами людей і ЗМІ була створена нездорова ситуація, стали виникати різного роду звинувачення і погрози. Організатори показу вважають, що напружена атмосфера навколо демонстрації фільму може призвести до небажаних інцидентів на території посольства Чеської республіки. Але часу і ресурсів підготуватися достатнім чином до цих подій не було можливості. Опікуючись виключно турботою про комфорт і безпеку гостей, за погодженням з дирекцією «Артдокфесту», було прийнято рішення відмовитися від показу фільму "Війна заради миру", - йдеться у повідомленні "Артдокфесту".

Як повідомляв Укрінформ, стрічка українського режисера Євгена Титаренка «Війна заради Миру» викликала особливо пильну увагу російської влади: віце-спікер Держдуми РФ зажадав від генпрокуратури Росії перевірити картину про українських добровольців «на відповідність законодавству РФ». В результаті президент «Артдокфесту» Манський прийняв рішення перенести показ фільму на «нейтральну територію», до Чеського Центру в Москві (Czech Center Moscow).

Читайте також: У Москві "вата" зірвала показ фільму про війну на Донбасі

Раніше в Москві прибічники проросійських сепаратистів на Донбасі зірвали показ фільму «Політ кулі» про конфлікт на сході України, а російська кіномережа «Каро» відмінила показ документального фільму про лідера кримських татар Мустафу Джемілєва у рамках «Артдокфесту». За словами президента фестивалю Віталія Манського, в «Каро» дали зрозуміти, що вимога зняти картину з показу надійшла «зверху».

«Артдокфест» - фестиваль документального кіно, який вважається найбільшим в РФ за кількістю фільмів, сеансів і обсягом ділової програми. У Росії він відбувається в одинадцяте. Майданчики фестивалю знаходяться відразу в трьох містах. Окрім Москви, це ще Петербург і Єкатеринбург. Фестиваль завершує роботу наступного вівторка. У вересні-жовтні відбувся зарубіжний варіант «Артдокфеста» - в Ризі.

Керівник фестивалю - знаменитий режисер-документаліст Віталій Манський, родом зі Львова. Після початку війни в 2014 році переїхав на постійне місце проживання і роботи до Риги. Зняв документальний фільм «Рідні» про свою сім'ю на тлі агресії, що розгортається. Прем'єра документального фільму «Рідні» відбулася в рамках Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах в 2016 році. Потім фільм побував на міжнародних кінофестивалях в Канаді, Латвії, Естонії, Нідерландах, Німеччині, Великій Британії, Бразилії. В Україні прем'єра пройшла 2 лютого 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-