Гра

Гра "Замість Путіна": Слідком РФ кличе на допит прихильників Ходорковського

Укрінформ
Слідчий комітет РФ викликав 10 чоловік з різних регіонів Росії на допит у справі ЮКОСа через настільну гру під назвою "Замість Путіна".

Про це повідомляє ВВС з посиланням на менеджера правозахисту "Відкритої Росії" Поліну Немирівську.

"Дата і час допиту у кожному випадку поки не призначено - в повістці міститься тільки вимога зв'язатися до слідчих", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, гра "Замість Путіна" була розроблена рухом "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського і є аналогом "Монополії". Її презентували в квітні цього року.

За інформацією організаторів, "завдяки грі можна швидко зрозуміти, як за допомогою відкатів, компроматів і розпилів досягаються кар'єрні успіхи в сучасній політичній реальності".

На ігровому полі є клітини-регіони, які гравці повинні "підпорядкувати своєму впливу", а на проміжних клітинах розташовані події історії Росії останніх 17 років (від загибелі підводного човна "Курськ" до будівництва "Зеніт-Арени") та імена людей, які вважаються соратниками російського президента - Ігоря Сечіна, В'ячеслава Володіна, Рамзана Кадирова, патріарха Кирила та інших.

У жовтні після чергового обшуку в московському офісі руху всі примірники настільної гри вилучили. І тоді виконавчий директор "Відкритої Росії" Тимур Валєєв запропонував прихильникам незвичайний варіант: написати заяву до слідчого комітету від свого імені з вимогою повернути гру, а потім залишити політичну "Монополію" собі.

А тепер 10 чоловік, які написали заяви, розповіли, що їх викликали на допит як свідків у справі ЮКОСа. "Типу, якщо вони в монополію "Замість Путіна" грають, може, вони і ЗАТ "Апатит" не так приватизували", - іронізує Немирівська.

Читайте також: Російські хакери "полюють" на акаунти українських політиків - AP

Допити пов'язані зпершою справою ЮКОСа про розкрадання акцій гірничо-збагачувального комбінату "Апатит" і ухилення від уплати податків. Генпрокуратура почала розслідувати справу в 1994 році після запиту депутата Держдуми Володимира Юдіна про законність приватизації комбінату. У російських ЗМІ це справа часто називають "початком розгрому ЮКОСа".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-