Радіоактивна хмара над Європою: в Росії кивають на згорілий супутник

Радіоактивна хмара над Європою: в Росії кивають на згорілий супутник

Укрінформ
Згорілий в атмосфері супутник міг стати джерелом радіоактивного ізотопу рутенію-106, сліди якого були зафіксовані в Росії та низці країн Європи.

Про це йдеться у матеріалах перевірки міжвідомчої комісії за фактом викиду, повідомляє в п'ятницю ТАСС.

"Джерелом могло бути, у тому числі, згорання в атмосфері штучного супутника або його фрагмента, на борту якого знаходилося джерело рутенію-106 з високою сумарною активністю", - йдеться у документі.

Версія про згорілий в атмосфері супутник як джерело викиду рутенію-106 наразі є пріоритетною, повідомив на прес-конференції заступник директора Інституту проблем безпечного розвитку атомної енергетики РАН Рафаель Арутюнян.

"Першою гіпотезою походження рутенію-106 було виробництво медичних препаратів. Проте "чистий" рутеній-106 для медичних цілей у Росії отримують шляхом опромінення спеціальних мішеней в ядерних реакторах. Максимальна активність отримуваних партій препарату не перевищує кількох десятків мілікюрі, а максимальна сумарна активність медичного рутенію-106, що виробляється в Росії, не перевищує одне кюрі. Відповідно, медустанови не можуть розглядатися в якості джерела викидів через дуже малу сумарну активність застосованих препаратів", - сказав Арутюнян.

Читайте також: Радіоактивна хмара з Уралу "накрила" три міста в Україні – депутати

За його словами, наразі розробляється версія зі згоранням штучного супутника.

Раніше Німецьке федеральне відомство захисту від радіації (BfS) повідомляло про підвищений вміст у повітрі рутенію-106 у період з 29 вересня по 3 жовтня. У відомстві відзначали, що концентрація речовини була украй незначною і не несла загрози здоров'ю людей. Пізніше у BfS заявили, що джерелом ізотопу міг стати викид на одному з підприємств на Південному Уралі.

У Росатомі відзначали, що слідів рутенію-106 у пробах повітря, взятих на території Росії, виявлено не було, окрім єдиного пункту виміру, розташованого у Санкт-Петербурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-