Чому МОК настільки ліберально покарав Росію

Чому МОК настільки ліберально покарав Росію

Укрінформ
Та й Кремль бойкотувати Олімпіаду не буде, аби не втратити фінал чемпіонату світу з футболу і взагалі – якнайшвидше повернути втрачене

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вирішив, на яких умовах Росія зможе взяти участь у зимовій Олімпіаді 2018 року (Південна Корея, Пхенчхан).

Нагадаємо: держава Росія тривалий час (роками) провадила таємну державну політику (із залученням не лише державних спортивних відомств, а навіть спецслужб), спрямовану на свідоме й масштабне вживання російськими спортсменами допінгу. Кінцева мета цієї політики – шляхом здобуття численних спортивних нагород найвищого ґатунку продемонструвати світу і власним громадянам моральну перевагу Росії та росіян над іншими державами і націями та високу ефективність російської системи керування усім – політикою, економікою, спортом, наукою тощо. Очевидно, що така політика не просто підривала, а фактично знищувала міжнародний спорт.

Таємне стало явним. Поступово (з 2014 року) світ про все дізнався - і про факт згаданої політики, і про її вражаючі масштаби. Окремих російських спортсменів та окремі спортивні федерації вже не допускали до участі у літній Олімпіаді 2016 року. Тепер МОК 5 грудня озвучив остаточне покарання.

Отже, збірної Росії як такої на Олімпіаді 2018 року не буде. Команда російських спортсменів називатиметься «Олімпійські атлети з Росії», і виступатиме вона під нейтральним олімпійським прапором. У команді можуть бути лише ті спортсмени, котрі раніше ніколи не попадалися на вживанні допінгу і котрі пройдуть тести, призначені спеціальною комісією МОК.

Олімпійський комітет Росії (ОКР) усунений від участі в Олімпіаді. Членство в МОК голови ОКР Олександра Жукова призупинено. Російські спортивні чиновники на Ігри акредитовані не будуть, а колишній міністр спорту, а нині віце-прем’єр Віталій Мутко та колишній заступник міністра спорту Юрій Нагорних дискваліфіковані довічно. А ще Росія має сплатити МОК 15 мільйонів доларів.

Нарешті, головне: за словами, Жукова, якщо Росія виконає всі умови, то в останній день Олімпіади дискваліфікація з ОКР буде знята, і росіяни зможуть на церемонії закриття підняти свій прапор. Тобто, фактично йдеться про дискваліфікацію всього на десять тижнів?

Скажемо прямо: з огляду на безпрецедентність і смертельну небезпеку для світового спорту зазначеної державної політики Росії, покарання, яке виніс за неї МОК, видається неадекватним, занадто ліберальним, половинчастим. Адекватним покаранням було б безумовне відлучення держави Росії та її громадян від світового олімпійського руху на певний строк. Плюс, звісно, жорсткі умови, які мають бути безумовно виконані, аби повернутися з часом у цей рух.

Загальних причин, через які Росія отримала м’яке покарання, дві. Перша: МОК все-таки боїться вживати аж надто жорстких заходів проти великої держави (з ряду США, Китай, Росія, Німеччина, Франція), оскільки це з різних причин, у тому числі – фінансових, об’єктивно послаблює світовий олімпійський рух. Друга причина лежить у такій собі ментальній площині. Люди Заходу звикли (з власного досвіду, звісно), що держава і громадяни – це не одне й те саме. Що до держави і до громадян треба мати різний підхід і ніколи їх не змішувати. Тому, коли йдеться про накладення тих чи тих санкцій щодо Росії (не тільки у спорті), Захід завжди намагається відокремлювати російську державу від російських громадян.

Рішення МОК ще не було, а російські «патріоти» вже галасували про неприйнятність участі росіян в Олімпіаді не під своїм національним прапором. Мовляв, це приниження, що Росія ніколи, згадували про коліна тощо – словом, стандартний набір російського пропагандиста найнижчого, базового рівня. Причому, до такої риторики вдавалися зовсім не одні лише крикуни без посад (себто, без відповідальності), а й деякі чиновники немаленького розряду. Здавалося, рішення вже ухвалено, і тільки-но МОК офіційно заявить про дискваліфікацію російського олімпійського комітету і заборонить російським спортсменам змагатися під національним прапором - Росія вустами самого Путіна оголосить: така Олімпіада нам не потрібна!

Але не так сталося. Путін сказав навпаки: бойкоту Олімпіади 2018 року не буде. Нічого дивного у такому рішенні насправді нема. По-перше, Кремль сьогодні намагається зупинити процес повільного, але неухильного падіння іміджу Росії у світі, а бойкот Олімпіади – лише пришвидшить його, бо не дасть світу забути, через які ганебні дії російської держави все це почалося. В інтересах Кремля, аби вся ця історія з допінгом якнайшвидше забулася, і рішення МОК (дискваліфікація на десять тижнів) цьому, на жаль, сприяє.

По-друге, бойкот Олімпіади різко збільшує ймовірність для Росії проблем з фіналом чемпіонату світу з футболу. Проведення фіналу в Росії і так під загрозою, а бойкот – це такі дії, які обов’язково викличуть протидію. Зайве нагадувати, що фінал футбольного чемпіонату – подія істотно вища за спортивною значимістю за зимову Олімпіаду. До речі, якщо він таки пройде в Росії на пристойному спортивному і організаційному рівні, це дозволить Росії значною мірою нівелювати іміджеві втрати і від допінгового скандалу, і від участі в зимовій Олімпіаді під нейтральним прапором.

Одним словом, Кремль зайвий раз підтвердив, що патріотичні істерики – це в Росії для «плебсу», а керують там люди прагматичні і раціональні.

Юрій Сандул. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-