У Вільнюсі завершився перший день опозиційного IV Форуму вільної Росії

У Вільнюсі завершився перший день опозиційного IV Форуму вільної Росії

Фото, відео
Укрінформ
У Вільнюсі завершився перший день Форуму вільної Росії (ФВР) за участю відомих російських опозиціонерів, правозахисників, активістів та експертів з-за кордону: України, США, Німеччини, Литви, Латвії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з Вільнюса.

Відкрився Форум панельною дискусією «Машина кремлівської пропаганди - як їй протистояти», тему якої запропонував адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін. Яскравим був виступ на цій дискусії українського журналіста Айдера Муждабаєва, заступника керівника кримськотатарського телеканалу АТР: «Сьогодні вільних ЗМІ в Росії не залишилося. І я щасливий, що можу жити у вільній країні Україні, працювати на телеканалі, який ніхто не контролює». Муждабаєв зізнався, що припинив писати для російської преси після того, як керівництво його московського видання заборонило вживати слово «анексія» щодо Криму.

Читайте також: Росія і Азербайджан "знищують" свободу преси і опозицію - ООН

На другий дискусійній секції обговорили тему «Путінський режим на міжнародній арені». На думку учасників, санкцій проти російської влади недостатньо, і за таких умов російська агресія проти України може тривати ще довго. З іншого боку, стабільність нинішнього кремлівського режиму не є константою. Як іронічно сказав з цього приводу один із лідерів російської опозиції Гарі Каспаров: «Погана новина: ніхто не знає, як довго протримається путінський режим. Хороша новина: Путін цього теж не знає».

У Вільнюсі відбувся перший день опозиційного IV Форуму вільної Росії

Читайте також: У РФ оголосили в розшук 78-річного активіста, який отримав політпритулок в Україні

На третій панелі учасники ФВР обговорили стан російської опозиції і тактику на майбутніх "Виборах-2018". У гарячій дискусії брали участь представники Олексія Навального і Ксенії Собчак.

У завершальній дискусії першого дня ФВР обговорювалися шляхи подолання чекістської спадщини в Росії та досвід щодо втілення цього процесу в життя на пострадянському просторі. Латвійський екс-парламентарій, юрист Лінард Муціньш розповів, як приймався і реалізовувався в Латвії закон про припинення та заборону діяльності КДБ, автором якого він був: "Ми чітко записали, що КДБ є злочинною організацією, що вона завжди працювала проти латвійського народу".

Цікаву думку висловила модератор дискусії Анастасія Кириленко. В цілому позитивно оцінивши український закон про декомунізацію, вона висловила жаль, що в Україні не скористалися досвідом балтійських країн, де в колишніх будівлях КДБ розташувалися музеї, які викривають сутність тоталітаризму. На її погляд, збереження елементів колишньої функції будівлі продовжує в деякому сенсі негативну спадкоємність спецслужб.

У другий день Форуму вільної Росії відбудуться три цікавих і важливих панелі. Перша – «Назвати злочинців поіменно. Про роботу із складання санкційного списку». У цій дискусії візьме участь Андрій Ілларіонов, який, як відомо, нині консультує владу США у підготовці чергових списків санкцій проти російського режиму.

Читайте також: У РФ чоловік отримав два роки колонії за пост про чиновників

Друга панель – «Століття жовтневої катастрофи. Відмова від радянського правонаступництва». Третя – «чи можливе подолання імперського прокляття? Формування парламентської республіки в постпутінській Росії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-