У ризьких школах нацменшин введуть додаткові заняття рідною мовою

У ризьких школах нацменшин введуть додаткові заняття рідною мовою

Укрінформ
З 1 вересня 2019 року Ризьке самоврядування забезпечить у столичних школах нацменшин додаткові заняття для освоєння предметів рідною мовою.

Про це заявив мер Риги Ніл Ушаков, повідомляє Leta.

"Ризька дума з 1 вересня 2019 року планує запропонувати нову учбову програму з додатковими уроками для освоєння предметів  рідною мовою. Це означає, що після того, як пройшов, наприклад, урок фізики латиською, у разі потреби учень піде на додатковий урок, де та ж тема буде викладена йому ще раз рідною мовою", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У школах країн ЄС припинять продаж напоїв із цукром

Відзначається, що школам буде виділено фінансування пропорційно кількості учнів, залежно від якого стане зрозуміло, наскільки потрібні такі заняття. Школи зможуть самі вибирати, які предмети викладати додатково.

Мер пояснив, що є школи, де 40% предметів викладається мовою меншості, і є школи, де їх кількість близька до нуля. Мета програми - домогтися, щоб діти знали і державну мову, і рідну, розуміли навчальні предмети і могли говорити про них двома мовами. Ушаков підкреслив, що не стикався з ситуаціями, коли випускники шкіл меншин не знають латиської.

Читайте також: Французькі школи за межами країни оголосили страйк

Нова учбова програма буде реалізована незалежно від того, чи здійсниться реформа з переведення освіти тільки на державну мову, сказав Ушаков. За попередніми розрахунками, витрати на неї на рік складуть близько 2 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-