Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Агресивна політика Росії кардинально змінює геополітичну рівновагу в Причорномор'ї

Агресивна політика Росії кардинально змінює геополітичну рівновагу в Причорномор'ї

Блоги
Укрінформ
Це підриває саму сутність співпраці й перешкоджає економічному розвитку країн Чорноморського регіону

У Києві відбулася 50-та ювілейна Генеральна Асамблея Парламентської Асамблеї чорноморського економічного співтовариства (ПАЧЕС). У лютому 2018 року ПАЧЕС відзначатиме 25 років свого існування. Весь цей час Асамблея сприяє економічному розвитку країн Чорноморського басейну. Ми приймаємо рішення в сфері митних правил, банківської справи, розвитку інфраструктури та транспорту, екології та захисту навколишнього середовища.

Десять років тому в Заяві Парламентської асамблеї було підкреслено: "Парламентарі Чорноморських країн закликають до мирного врегулювання  в регіоні розбіжностей на основі дотримання принципів міжнародного права і діючих домовленостей".

Немає потреби зайвий раз доводити, що заморожені конфлікти становлять загрозу стабільності і безпеки. Змушена констатувати, що ситуація погіршилася. До Азербайджану і Молдови додалися Грузія і Україна.

Агресивна політика однієї держави кардинально змінює геополітичну рівновагу в Причорномор'ї. Це підриває саму сутність співпраці членів ОЧЕС і перешкоджає економічному розвитку наших країн.

Росія окупувала Крим і ввела свої війська на Донбас! Країна-агресор підсилює збройну присутність на півострові чи загрожує розміщенням ядерної зброї, керує бойовими зіткненнями на Донбасі. Сьогодні на тимчасово неконтрольованій території Донецької та Луганської областей знаходяться два армійські корпуси восьмої армії Південного військового округу Російської Федерації. Їх склад налічує 35 з половиною тисяч військовослужбовців, близько 1400 танків і бойових машин, до 1000 реактивних систем залпового вогню, артилерійських і мінометних систем.

Тільки танків у цього угруповання більше ніж, наприклад, у Великобританії.

Дії Росії на сході України забрали життя понад 10 тисяч наших громадян. Велика частина загиблих – це мирне населення. 200 з них – діти.

І сьогодні там продовжують гинути люди.

Більше 2 мільйонів моїх співвітчизників стали переселенцями. Окупація територій і загроза для життя змусили сім'ї покинути свої будинки.

Росія порушує права людини в Криму. Проект резолюції ООН, прийнятий 14 листопада, знову це підтверджує. Ми вдячні країнам, нашим колегам в ПАЧЕС, які голосували на підтримку України.

Російська Федерація намагається отримати монопольне домінування в регіоні. З цією метою блокуються морські шляхи і створюються загрози державам Чорноморського простору.

Зупинено будівництво Чорноморської кільцевої дороги і глибоководного порту в Криму як транзитного пункту для товарів з Китаю в Європу.

Незаконне спорудження Керченського мосту практично знищує економічний потенціал Азовського моря. Значно скоротилася кількість і обсяги перевезених вантажів. Українські та іноземні компанії зазнають збитків і змушені шукати нові торговельні шляхи.

Постійна боротьба з агресором не зупиняє Україну в співробітництві з країнами ОЧЕС. За останній рік більш ніж на 30% зріс товарообіг з Молдовою і Румунією. Створюються сприятливі умови для розвитку економічних взаємин. Досягнуто угоди з Туреччиною про захист інвестицій та уникнення подвійного оподаткування. Підписано Меморандум про створення Україною, Грузією і Азербайджаном спільного підприємства з управління поромами для збільшення вантажопотоку по маршруту ЄС – Азія через Чорне і Каспійське моря. Заплановано відкриття Торгового дому України в Азербайджані, що дозволить вивести на зовнішні ринки українські товари з високим ступенем переробки.

Суверенітет і територіальна цілісність країн – це гарантія миру і стабільності в регіоні. Зміни кордонів призводять до війни і загибелі мирних громадян.

Кожна країна будь-якої миті може стати метою агресора.

29 листопада ПАЧЕС схвалила Декларацію з нагоди 25 річниці організації, де під час голосування було враховано поправку України. Зокрема, у документі наголошується, що конфлікти в Чорноморському регіоні мають бути вирішені на підставі повної поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету держав-членів ОЧЕС.

"Заявляємо, що необхідно сприяти відновленню територіальної цілісності держав ЧЕС, визнаних міжнародними організаціями, такими як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, ЄП в якості незаконно анексованих", – йдеться у поправці делегації України до Декларації.

Схвалення цього документу є ще одним кроком України на шляху до звільнення наших громадян з полону окупанта.

Людмила Денісова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-