Світу загрожує велика міждержавна війна - НАТО

Світу загрожує велика міждержавна війна - НАТО

Доповідь
Укрінформ
Нарощення озброєнь Росією й Китаєм провокує початок нового нарощення озброєнь, так званої “холодної війни”.

Про це йдеться в доповіді НАТО, що видається кожні чотири роки, повідомляє “Голос Америки”.

“Зростаюча військова потужність Китаю та Росії кидатиме виклики для трансатлантичного альянсу в найближчі роки, а заходи НАТО, спрямовані на посилення своїх можливостей, можуть призвести до нових перегонів озброєнь на кшталт “холодної війни”, - зазначають у НАТО.

Крім того, в звіті Альянсу названо 20 глобальних тенденцій, які можуть вплинути на НАТО до кінця 2035 року, - починаючи від штучного інтелекту та прискорення розвитку технологій до зміни клімату та зростаючої нерівності.

Читайте також: Конгресмен США: Мета Путіна - підірвати всю Східну Європу

Французький генерал ВПС Дені Мерсьє - верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації - заявив інформаційному агентству Reuters, що звіт свідчить про більший ризик виникнення великої міждержавної війни, ніж у звіті НАТО 2013 року.

«Ми бачимо значне збільшення ризику виникнення великого міждержавного конфлікту», - заявив Мерсьє в інтерв'ю під час Берлінської конференції з питань безпеки.

Його команда навесні оприлюднить додаткову доповідь, в якій міститиметься інформація про те, що НАТО має зробити, щоб реагувати на ці тенденції.

У звіті вказується, що видатки на оборону почали зростати після анексії Росією українського Криму у 2014 році, а прогнози передбачають подальше збільшення до 2045 року.

Але автори попереджають, що збільшення витрат “може створити безпекову дилему та розпочати перегони озброєнь, як це було під час “холодної війни”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-