Французам надали «право на помилку» у спілкуванні з чиновниками

Французам надали «право на помилку» у спілкуванні з чиновниками

Укрінформ
Кожен житель Франції матиме «право на помилку» при офіційному спілкуванні з держустановами.

Таке положення внесене до проекту нового закону «Про служіння держави суспільству на основі довіри», який розглядатиме парламент вже на початку наступного року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Окрім того, новий закон вносить спрощення до взаємин між громадянами і державними органами, зі значною бюрократією в яких французи стикаються щодня.

«Незважаючи на те, що французький державний апарат завжди відігравав важливу роль в історії нашої країни та продовжує її відігравати сьогодні, ми все ж не можемо не визнати, що поступово між французами і державою встановилося деяке відчуження», - заявив прем'єр-міністр Едуард Філіпп, повідомляючи про намір внесення змін до законодавства, що має стати початком реформи держсектору.

Читайте також: Французькі школи за межами країни оголосили страйк

За словами глави уряду, у французького адміністративного апарату «дві біди»: пристрасть до перевірок і складність бюрократичних процедур.

«Наша мета - по-справжньому змінити принципи роботи. І доповнити чиновницьку логіку контролю і покарання, яка продовжує існувати, культурою довіри до громадян», - сказав прем'єр-міністр.

Для цього в законі передбачено «право на помилку», зокрема у разі допущення помилки у податковій декларації громадянин не матиме покарання, хоча повинен буде заплатити пеню за прострочення подання даних (але це скоротить нинішні витрати у такому випадку на 50%). Крім того, закон передбачає зменшення кількості перевірок, які проводяться за ініціативи чиновників, а також спрощення звітування для малого та середнього бізнесу.

«Право на помилку» не буде стосуватися порушень в сфері охорони здоров'я, громадської та особистої безпеки, охорони навколишнього середовища, а також у конкретних випадках, коли цей принцип «права на помилку» суперечить міжнародним нормам.

Критики змін вже звернули увагу на те, що у кожному випадку допущеної помилки знову ж таки чиновник буде вирішувати, чи поширюється на неї «право на помилку», чи це було умисне порушення.

Закон повинен надійти на розгляд парламенту на початку 2018 року, на втілення змін уряд виділить 1,5 млрд євро, додатково 700 млн євро витратять на закупівлю обладнання і програмного забезпечення, аби до 2022 року перевести всі адміністративні процедури у країні на електронну форму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-