РФ адмініструє сотні тисяч акаунтів у світі, що впливають на настрої — Фріз

РФ адмініструє сотні тисяч акаунтів у світі, що впливають на настрої — Фріз

Укрінформ
Війна Кремля з державами-членами НАТО гібридними (асиметричними) методами вже йде, і кінцевою метою конфронтації є руйнування Північноатлантичного альянсу та Євросоюзу.

Про це повідомила член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, голова української делегації в ПА НАТО Ірина Фріз на своїй сторінці у Facebook.

“Росія почала створення мереж впливу в соціальних медіа ще в 2010-2013 роках, тобто ще до анексії Криму та початку війни на Сході України. Отже, інформаційно-психологічні операції Росії в країнах Альянсу не пов'язані з політикою Заходу щодо підтримки України. Війна Кремля з державами-членами НАТО гібридними (асиметричними) методами вже йде. Не Україна є кінцевою метою цієї конфронтації. Кінцева мета – руйнація західних інституцій, - НАТО та Європейського Союзу”, - написала Фріз, коментуючи презентовану у Брюсселі відповідну доповідь.

Нардеп повідомила, що на другий день засідання міжпарламентської ради Україна-НАТО делегація України представила доповідь "Російські підривні інформаційно-психологічні операції в соціальних медіа". В документі міститься аналіз таких операцій на території країн НАТО, приклади втручання РФ в передвиборчі кампанії в різних країнах, заохочення до сепаратизму, виходу з ЄС та НАТО, розповсюдження фейкових новин та впливу на суспільну думку.

Читайте також: Кібератаки Росії на інфраструктуру інших країн є політично вмотивованими – експерт

“Масштаби російських інформаційних операцій вражають. Мова йде про функціонування сотень тисяч аккаунтів, що задіяні у скоординованих операціях як у Європі, так і в Північній Америці”, - зазначила Фріз.

Вона також повідомила, що в деяких групах у соцмережах, що виступають за вихід з ЄС, адміністраторами є громадяни Росії.

“В таких групах присутні також і громадяни країни, на яку здійснюється вплив. Таким чином, операції в соціальних мережах вже мають вплив на реальних мешканців країн єдиної Європи, створені умови для вербування та залучення громадян ЄС до проведення більш масштабних акцій впливу з боку Російської Федерації”, - сказала нардеп.

За словами Фріз, Україна з 2014 року була об’єктом проведення інформаційно-психологічних операцій в соціальних мережах з боку Російської Федерації. "Сьогодні тривають у соцмережах аналогічні операції з дуже незначними відмінностями вже проти більшості країн Альянсу. Україна, як держава, на території якої Росією були опрацьовані майже всі види гібридної війни, готова не тільки ділитися досвідом, але й брати участь разом з країнами Альянсу у протидії інформаційно-психологічним операціям Росії”, - поінформувала Фріз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-