Переговори щодо Brexit: Брюссель дав Лондону ще 10 днів

Переговори щодо Brexit: Брюссель дав Лондону ще 10 днів

Укрінформ
Європейський Союз очікує, що Велика Британія здійснить прогрес у переговорах з ЄС щодо свого виходу з союзу впродовж наступних десяти днів.

Про це у п'ятницю, 24 листопада, за підсумками зустрічі з британською прем'єр-міністеркою Терезою Мей заявив президент Європейської Ради Дональд Туск, повідомляє DW.

"Значний прогрес у переговорах щодо Brexit на саміті ЄС у грудні є можливим. Але він досі залишається великим викликом. Ми маємо побачити прогрес від Сполученого Королівства протягом наступних десяти днів з усіх питань, включаючи питання (кордону) Ірландії", - заявив Туск.

Тереза Мей, у свою чергу, заявила, що зустріч з Туском пройшла "дуже позитивно", проте зазначила, що досі залишається багато роботи для досягнення згоди між Лондоном та Брюсселем. За її словами, сторони просунулись вперед у переговорах щодо усіх основних спірних питань, включаючи фінансові зобов'язання Великобританії перед ЄС, забезпечення після Brexit прав громадян ЄС, що мешкають у Великобританії, та здійснення контролю на кордоні між Ірландією, що є членом ЄС, та Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства.

Як відомо, Євросоюз хоче домогтися від Лондона визначеності у цих ключових питаннях. Уряд Британії натомість сподівається якомога швидше перейти до другої фази переговорів, в якій обговорюватимуться відносини сторін після "розлучення", зокрема угода про вільну торгівлю і можливість доступу Лондона до європейського внутрішнього ринку.

Читайте також: Мей сказала, коли Британія складе "ціну" Brexit

Формальне рішення про перехід до завершальної фази переговорів має бути ухвалено на саміті ЄС 14-15 грудня в Брюсселі. Якщо Британія не надасть пояснень за трьома основними пунктами в установлений ЄС термін, початок другої фази переговорів перенесуть на лютий або березень 2018 року.

10 листопада глава делегації ЄС на переговорах з Лондоном Мішель Барньє заявив, що протягом наступних двох тижнів британський уряд має оголосити свою позицію щодо врегулювання усіх основних пунктів переговорів про Brexit.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-